Verkkouutiset

Hallitusta vaaditaan julistautumaan feministiseksi

Viiden hallitusneuvotteluissa olevan puolueen naisjärjestöt vaativat hallitusta julistautumaan feministiseksi.

Huhtikuun vaaleissa eduskuntaan pääsi ensimmäisen kerran yli 90 naista ja naiskansanedustajien osuus nousi 47 prosenttiin. Kaiken kaikkiaan 94 naista sai äänestäjiltä valtakirjan toimia tulevan eduskuntakauden kansanedustajana.

– Tulos osoittaa selkeästi, että naisiin luotetaan ja tasa-arvon takapakki halutaan pysäyttää kääntämällä suunta kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa, toteavat Demarinaiset, Keskustanaiset, Vihreät naiset, Vasemmistonaiset ja Svenska Kvinnoförbundet tiedotteessaan.

Järjestöt vaativat, että naisten äänestäjiltä saadun vahvan mandaatin on näyttävä myös eduskunnassa, kuten esimerkiksi luottamustoimien jaossa.

– Olemme tyytyväisiä, että hallitusneuvotteluja johtava Antti Rinne (sd.) ensitöikseen ilmoitti tulevan hallituksen sukupuolijakauman olevan tasa-arvoinen. Tasa-arvotekojen aika ei ole kuitenkaan vielä ohi ja meidän varmistettava, että muissakin tehtävissä noudatetaan tasa-arvoista linjaa.

Naisjärjestöt vaativat, että puolueiden poliittisten naisjärjestöjen rahoitus turvataan ja pidetään vähintään kuuden prosentin suuruisena puoluetuesta.

– Meillä on vahva luottamus hallitusneuvottelijoihin, ja toivomme että tasa-arvo ei jää neuvotteluissa vain korulauseen asemaan. Vaaleissa on äänestetty muutoksen puolesta. Feministinen hallitusohjelma ottaa huomioon koko ihmisyyden kirjon kaikessa päätöksenteossa. Tästä syystä rohkaisemme uutta hallitusta julistautumaan feministiseksi, viiden puolueen naisjärjestöt sanovat.

Uusimmat
MAINOS