Verkkouutiset

Hallituspuolueilla ratkaisu alkoholilain kokonaisuudistuksesta

Vaikeuksia kokenut uudistus aiotaan saattaa voimassa olevaksi laiksi ensi vuoden alusta alkaen.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Kaikkonen (kesk.), Kalle Jokinen (kok.) ja Simon Elo (uv.) kertoivat tiistaina neuvotteluratkaisun löytymisestä alkoholilain kokonaisuudistuksessa.

Antti Kaikkosen mukaan ”meillä on ratkaisu” ja alkoholilain kokonaisuudistus tehdään.

Hallituksen esitys aiotaan tuoda eduskuntaan käsittelyyn mahdollisimman pian ”pohjana jo viime keväänä (19.5.2016) tehty linjaus”.

Lain pääkäsittely olisi syysistuntokaudella. Tavoitteena on lain tulo voimaan 1.1.2018.

Hallituspuolueet hyväksyvät niin sanotun valmistustapaneutraliteetin.

Neuvotteluratkaisun mukaan ”tiedostetaan, että joillain edustajilla on lain ensimmäisessä, yksityiskohtaisessa käsittelyssä vaikeuksia tukea 5,5 % tuotteiden tuloa vähittäiskauppaan”.

Kuitenkin ”hallituspuolueet sitoutuvat siihen, että lain toisessa käsittelyssä edustajat kannattavat kokonaisuudistusta”.

Antti Kaikkosen mukaan esitys alkoholituotteiden vähittäiskaupparajaksi on 5,5 prosenttia.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokisen mukaan ratkaisu on myönteinen kokoomuksen kannalta ”siinä mielessä, että me olemme ajaneet tätä normien purkua”.

– Sääntelyä pitää purkaa ja mennä eteenpäin. Me haluamme luottaa ihmisten omiin valintoihin enemmän kuin sääntöihin ja kieltoihin, Kalle Jokinen sanoo.

Hän mainitsee erikseen myönteisinä asioina uudistuksessa pienpanimoiden saaman oikeuden myydä omia tuotteitaan kevyemmällä menettelyllä, ravintoloiden anniskelupaikkojen normien keventämisen ja työllisyysvaikutukset.

– Vaikka tässä lisätään saatavuutta vähittäiskaupassa, niin uskomme että myös ravintola-ala hyötyy tästä.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)