Verkkouutiset

THL:n mukaan rokotuksen aikaistamista ei tulisi kiirehtiä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallituslähde IL:lle: Missä on THL:n kriisitietoisuus?

THL:n kerrotaan laiminlyöneen hallituksen pyyntöjä.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) nykyinen kokoonpano on herättänyt tyytymättömyyttä hallituksessa, Iltalehti kertoo.

Hallituslähteen mukaan tyytymättömyys kohdistuu ryhmän nykyiseen sihteeriin Hanna Nohynekiin. IL:lle kerrotaan, etteivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja KRAR ole halunneet nopeuttaa kolmannen rokotteen antamista väestölle hallituksen pyynnöstä huolimatta.

Hallituksessa asia otettiin esille ensimmäisen kerran 10. marraskuuta.

– Haluaisimme kyllä vaihtaa Nohynekin KRARin johdosta, mutta THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan pitäisi se tehdä. Siitäkin on puhuttu, onko Tervahauta enää tehtäviensä tasalla pandemian tässä vaiheessa, hallituslähde kertoo IL:lle.

– Olemme hallituksessa ihmetelleet, missä on ollut THL:n ja KRARin kriisitietoisuus.

THL ja KRAR ovat sen sijaan lähettäneet hallitukselle lausunnon, jonka mukaan rokotuksen aikaistamista ei tulisi kiirehtiä. THL tiedotti 19. lokakuuta, että Suomessa on varastossa noin 2,6 miljoonaa rokoteannosta kolmansiin rokotuksiin.

– Vaikka koronarokotteet voivat vähentää koronavirustapauksia, niiden määrän vähentäminen ei ole itsenäisenä tavoitteena mielekäs, koska suuri osa tartunnoista on oireettomia, ja rokotteet estävät oireettomia tai hyvin lieväoireisia tapauksia vain osittain ja vain lyhytaikaisesti. Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän ehdotus THL:lle on, että tämä tavoitteiden kohta jätetään pois strategiapäivityksestä, lausunnossa todettiin.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 1. joulukuuta. Kokouksesta odotetaan lausuntoa kolmansien rokoteannosten antamisesta.

Uusimmat
MAINOS