Verkkouutiset

Hallitus tilasi kännykkäohjelman, jolla ilmoittaa jumalanpilkasta

Indonesia suhtautuu tiukasti ateismiin ja muihin kuin laissa määriteltyihin virallisiin uskontoihin.

Indonesian hallituksen aloitteesta julkaistu kännykkäohjelma antaa käyttäjille mahdollisuuden ilmoittaa jumalanpilkasta ja uskontoa loukkaavista henkilöistä.

Google hyväksyi Smart Pakem -ohjelman marraskuussa Android-laitteiden sovelluskauppaan.

Noin 207 miljoonan asukkaan Indonesian rikoslaissa jumalanpilkaksi määritellään ”Jumalan tai muiden pyhien asioiden loukkaaminen sanoilla tai teoilla”. Uskontoa koskevien vihamielisten tai halveksuvien lausuntojen antamisesta voidaan rangaista enintään viiden vuoden vankeustuomiolla.

Uskonnon ja valtion erottamista ajava brittiläinen National Secular Society -järjestö on tehnyt asiasta kantelun Googlelle. Järjestön mukaan sovellus vaarantaa uskonnollisten vähemmistöjen aseman ja heikentää ilmaisunvapautta Indonesiassa.

– Sovelluksen jakaminen on räikeässä ristiriidassa Googlen väitteiden kanssa, joiden mukaan yhtiö pyrkii ajamaan demokraattisia arvoja. Indonesian jumalanpilkkalakia käytetään sortotoimenpiteisiin, joilla ei ole moraalista pohjaa. Se pitäisi kumota mahdollisimman pian, NSS:n johtaja Stephen Evans toteaa tiedotteessa.

Indonesian laissa virallisen uskonnon asema on annettu pääuskonto islamin lisäksi protestanttisuudelle, katolilaisuudelle, hindulaisuudelle, buddhalaisuudelle ja konfutselaisuudelle. Kaikkien muiden uskontojen ja ateismin harjoittaminen tai edistäminen on kielletty vankeuden uhalla.

Human Rights Watch -järjestön mukaan maa on tuominnut ainakin yli 140 ihmistä jumalanpilkasta vuoden 2004 jälkeen.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)