Verkkouutiset

Laboratorio Aalto-yliopistossa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallituksen tiedeleikkaukset herättävät kiukkua – ”Itsetarkoituksellista”

Tieteen rahoituksesta leikataan 35 miljoonaa euroa, laskevat yliopistojen rehtorit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen yliopistot arvostelevat hallituksen päätöstä tiederahoituksen leikkauksista. Yliopistojen rehtorineuvosto Unifin puheenjohtaja, rehtori Keijo Hämäläinen sanoo olevansa ”tyrmistynyt ja pettynyt”. Hänen mielestään linjaus on ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden, Suomen TKI-tiekartan ja valtioneuvoston koulutuspoliittisen selonteon linjausten kanssa.

– Leikkaussuunnitelmissa ei oteta huomioon sitä, että tieteen taso maailmalla kohoaa jatkuvasti. Lahjakkaimmat opiskelijat ja tutkijat valitsevat globaalisti ne yliopistot ja maat, joissa on parhaat tutkimusryhmät ja tutkimuksen teon edellytykset, Hämäläinen moittii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tiistaina korkeakoulujen seminaarissa, että opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa tutkimuksen rahoitusta. Unifi laskee, että leikkausten suuruus on 35 miljoonaa euroa ja että ne kohdistuvat ennen kaikkea tieteeseen.

Tieto on herättänyt suoranaista kiukkua keskustelupalstoilla. Kemianteollisuuden neuvonantaja Anni Siltanen, joka istuu opiskelijavaihtoja edistävän järjestön hallituksessa, katsoo, että päätös voi koitua Suomelle haitaksi.

– On tämä uskomattoman härskiä. Huippuosaamisesta ei todellakaan kannattaisi leikata. Se on kilpailukykytekijä. Suomelle. Ei meillä tähän ole varaa, kokoomuksen kuntavaaliehdokas Siltanen kirjoittaa Twitterissä.

Helsingin yliopiston historian tutkija Jussi Jalonen puolestaan pitää vastuullisena ennen kaikkea keskustaa. Hän katsoo, että leikkauspäätös on ”itsetarkoituksellinen”.

Hän muistuttaa, että keskusta on aiemmin mainostanut edistävänsä korkeakoulukenttää pitkäjänteisesti rakentavaa politiikkaa.

– Onko tämä nyt sitä? Onko keskustalla tai tällä hallituksella mitään sivistyspolitiikkaa?

Jalonen arvelee, että keskustan linjaan kuuluu tieteenvastaisuus. Hän esittelee entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) vuonna 2019 julkaisemaa kirjaa Koko Suomen taajuudella, jossa tämä kaipaa tutkimus- ja innovaatiopolitiikan tuuletusta.

– Jälkikäteen arvioituna oli täysin oikea päätös perata julkista tutkimusrahoitusta ja kannustaa erilaiset instituutiot silloisesta Tekesistä uudistumaan, Sipilä kirjoitti tuolloin.

Vihreiden kuntavaaliehdokas Ella Keski-Panula muistuttaa, että hallitus päätti puoliväliriihessään tukipaketista turpeentuottajille.

– Menee hieman tunteisiin, kun just on päätetty osoittaa 70 miljoonaa turpeen tuottajille, ja samalla leikataan tieteestä ja tutkimuksesta, Keski-Panula kirjoittaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)