Verkkouutiset

Hallituksen mukaan vero maasta lähteville mahdollinen 2021

Hallitus selvittää henkilöiden arvonnousun verotusta.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan ”henkilöiden arvonnousun” verotus selvitetään ensi vuonna.

Verosta on herätelty keskustelua valmistelussa olevan niin kutsutun yritysten maastapoistumisveron yhteydessä. Tällaisen veron selvittäminen mainitaan myös pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman 5. liitteessä. Siinä todetaan hallituksen selvittävän, ”onko mahdollista ottaa käyttöön veromallia, joka estää ulkomailla asuvien Suomessa verovelvollisina olleiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen”.

Henkilökohtainen maastapoistumisvero nousi keskiviikkona esiin eduskunnan lähetekeskustelussa, jossa käsiteltiin tulevaa yritysten maastapoistumisverotusta.

– Sitten se, mikä täällä tuli oikeastaan useampaan kertaan, tämä henkilöiden arvonnousun verotus: se selvitetään vuonna 2020 eli ensi vuonna. Se olisi mahdollisuus sitten 21 tuoda, valtiovarainministeri Mika Lintilä totesi.

”Rankaisemisen sävy”

Keskustan kansanedustaja Esko Kiviranta kyseenalaisti verosuunnitelman omassa puheenvuorossaan.

– Mielestäni voidaan perustellusti poliittiselta kannalta kysyä, onko asianmukaista, että Suomella olisi jokin ehdoton oikeus kohdistaa veroja henkilön omaisuuteen sen jälkeen, kun hän on muuttanut pois Suomesta. Uskon itse enemmän filosofiaan, jossa lähdetään siitä, että Suomen tulee olla verotuksen osalta ja muutoinkin valtio, josta ihmiset eivät halua muuttaa pois, Kiviranta sanoi.

– Mielestäni arvonnousuverossa on vääjäämättä Suomesta poismuuton rankaisemisen sävy, eikä tämä sovi yhteiskuntamalliimme, jonka lähtökohtana on yksilön vapaus toteuttaa itseään, hän jatkoi.

Esko Kivirannan mukaan arvonnousuveroon liittyy poliittisen puolen lisäksi myös käytännön ongelmia.

–  Käytännössähän vero tarkoittaisi sitä, että jos henkilö muuttaa pois Suomesta, hänelle laskettaisiin vero esimerkiksi Suomessa asumisen aikana ostettujen osakkeiden arvonnousun perusteella, vaikka henkilö ei ole myynyt osakkeita. Tällaisen arvonnousun euromäärän määrittäminen ei ole välttämättä kaikkien omaisuuserien kohdalla yksinkertaista. Helppoa se on lähinnä pörssiosakkeiden kohdalla, koska niillä on selvä markkinahinta.

Henkilökohtaista maastapoistumisveroa on vaatinut muun muassa vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo. Saramo kiitteli omassa puheenvuorossaan yritysten maastapoistumisveroa ja totesi, että yksityishenkilöiden arvonnousuvero on säädettävä pikaisesti.

– On kohtuutonta ajatella, että muuttamalla maasta toiseen voisi osa porukkaa jättää kokonaan verot maksamatta. Tavallinen eläkeläinen, tavallinen työntekijä kyllä maksaa veronsa, miksi perijät ja muut omistuksillaan elävät voisivat välttää verotuksen vain muuttamalla maasta toiseen. Kyllä heidänkin pitää maksaa oma osuutensa meidän yhteiskunnallemme, Saramo vastasi Kivirannalle.

Hänen mukaansa Suomen verojärjestelmä on ”vähän epäisänmaallinen, kun meillä tämmöinen veronkierto on mahdollistettu”.

Uusimmat
MAINOS