Verkkouutiset

Talousmetsää Sulkavalla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hallituksen metsäsotku hämmästyttää – ”ei näin Suomea johdeta”

Kansanedustajan mukaan hallitus toimii kuin vähemmistöhallitus EU:n metsälinjauksen suhteen.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on huolissaan hallituksen toimintakyvystä.

– Suomi vastustaa EU:n metsäasetusta ja useampi hallituspuolue vastustaa valittua Suomen linjaa. Hallitus toimii nyt kuin vähemmistöhallitus etsien tukea oppositiosta. Joku voisi jo kysellä pääministerin johtajuuden ja hallituksen toimintakyvyn perään. Ei näin Suomea johdeta, Wallinheimo linjaa Twitterissä.

EU-ministerivaliokunta on päättänyt, että Suomi vastustaa EU:n säännöstä, jolla säädellään metsätalouden kestävän rahoituksen kriteereitä. Päätös on erimielinen. Vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat kantaan eriävän mielipiteensä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon mielestä on surullista, jos Suomi päätyy vastustamaan EU:n kestävän rahoituksen taksonomiaa. Taksonomiasäädöksessä on mukana myös kriteerit ilmastokestävälle metsätaloudelle.

– Suomi on asettumassa kehityksen väärälle puolelle ilmastonmuutosta ja luontokatoa hillitsevän EU:n kestävän rahoituksen taksonomian suhteen. Enemmistö hallitus- ja eduskuntapuolueista on asettunut taksonomiaa vastaan, vaikka taksonomia ei edes kiellä tai estä mitään, Ohisalo kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa EU:n yhteinen taksonomia kestävän rahoituksen luokittelusta on yksi keskeinen keino ilmastokriisin torjumiseksi.

– Taksonomian kriteeristön avulla ilmastoystävälliset hankkeet voidaan helpommin tunnistaa rahoitusmarkkinoilla. Näin on mahdollista vauhdittaa vihreää siirtymää, kun myös yksityinen raha ohjautuisi tehokkaammin siihen. Myös Pariisin sopimus velvoittaa meitä suuntaamaan rahavirrat ilmastotavoitteiden mukaisesti kestäviin kohteisiin.

Uusimmat
MAINOS