Verkkouutiset

Hallituksen luvuilla tehohoidossa paikka joka kuudennelle

Koronan arvioidaan voivan maksaa yksin terveydenhuollolle yli kaksi miljardia euroa.

Jos 35 prosenttia väestöstä saa koronatartunnan, päädytään yksinomaan terveydenhuollossa 2-2,5 miljardin euron kokonaiskustannuksiin. Arvion esitti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle.

Lasse Lehtosen lausunnossa todetaan, että koronavirusepidemian aiheuttaa sairaanhoidolle kustannuksia kahdella tavalla. Potilaat on hoidettava, ja epidemia merkitsee muun hoidonvähenemistä.

Hallintoylilääkäri käytti valiokunnalle valtioneuvoston esittämää arviota, että sairastuvia olisi 35 prosenttia eli 1,9 miljoonaa suomalaista.

Jos näistä sairaalahoitoa tarvitsee 15 prosenttia ja tehohoitoa viisi prosenttia merkitsisi se, että noin 278 000 suomalaista tarvitsisi epidemia-aikana (esimerkiksi noin kuuden kuukauden jakso) sairaalahoitoa ja heistä 96 000 tehohoitoa, lausunnossa todetaan.

Sairaaloissa tehohoidon kustannus on noin 3000 euroa/vuorokausi, jolloin kaikkien koronapotilaiden hoitoon vaaditun tehohoidon kustannukset olisivat noin 3,4 miljardia euroa. Mutta tämä ei toteudu:

Kun tehohoito/valvontapaikkoja ei oleSuomen sairaaloissa käytännössä tarjota yhtäaikaisesti kuin enintään noin 1000, voidaan tehohoitoa kuuden kuukauden epidemian aikana antaa enintään 180 000 hoitopäivää (toisin sanoen maksimissaan 15 000 potilaalle eli noin 15 prosentille tehohoitoa tarvitsevista), jolloin tehohoidon kustannus näin laskien olisi 540 miljoonaa euroa.

Kun koronaepidemian aiheuttamat hoitokustannukset ja toisaalta elektiivisen hoidon viivästymisen aiheuttamat tuotannon menetykset lasketaan yhteen, päädytään 35 prosentin väestön tartuntatasolla arvolta 2-2,5 miljardin euron kokonaiskustannuksiin. On ilmeistä, ettei talousvaikeuksista kärsivä kuntasektori eikä Suomen sairaanhoito millään selviä tällaisesta tilanteesta ilman valtion merkittävää lisärahoitusta.

Uusimmat
MAINOS