Verkkouutiset

Hallituksen johto: Irtisanomisen helpottaminen tähtää työpaikkoihin

Hallituksen trio vakuutti sitoutuvansa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseen pienissä yrityksissä.

Hallituksen trio pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja kulttuuri- ja eurooppamnisteri Sampo Terho puolustivat hallituksen päätöstä helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.

Hallitus kertoi valmistelevansa työsopimuslain muutoksen, jonka tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä 20 henkeä tai sen alle työllistävissä yrityksissä.

– Pienelle yritykselle palkkaaminen on riski. Pyrimme siihen, että työllistämisen kynnys madaltuu. Tämä on iso muutos, Petteri Orpo perusteli hanketta hallituksen kehysriihen tiedotustilaisuudessa.

Juha Sipilä sanoi, että uudistus valmistellaan yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa, mutta korosti, että uudistus on perusteltu ja tärkeä.

– Tämä on palkkauksen kynnystä alentava uudistus. Meillä on 150[nbsp]000 yksinyrittäjää, eli jos saisimme lisää työnantajia heistä, Sipilä sanoi.

Sampo Terho puolestaan muistutti, että Suomessa ja muualla nimen omaan pk-yritykset työllistävät ja isot taas vähentävät työvoimaa. Työllisyyspotentiaalia on siis pienissä yrityksissä ja siihen hallitus haluaa uudistuksellaan satsata.

Ministereiltä kysyttiin, aiheuttaako irtisanomisperusteiden höllentäminen rauhattomuutta työmarkkinoille.

– Toivon ja uskon, ettei tule selkkausta. Työllisyyden kautta etenemme, Orpo vastasi.

Hallitus päätyi helpottamaan henkilöperusteista irtisanomista, kun paikallinen sopiminen ei laajene järjestäytymättömiin yrityksiin työaikalain uudistuksen yhteydessä.

Lue lisää:

Hallitus päätti: Alle 30-vuotiaan määräaikaisuuden perusteet poistetaan
Paikallinen sopiminen ei laajene – siniset piti kiinni luottamusmieslukosta

Uusimmat
MAINOS