Verkkouutiset

Hallituksen esitys kaivoslain muutoksista eduskunnalle

Hallitus esittää, että kaivoslakia muutetaan eräiden malminetsintää ja kaivostoimintaa koskevien säännösten osalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kaivoslain perusratkaisuja ei olla muuttamassa.

Nykyinen kaivoslaki tuli voimaan heinäkuussa 2011. Hallituksen torstaina eduskunnalle antama muutosesitys keventäisi nykyisen lain tavoitteiden kannalta tarpeettomaksi todettua sääntelyä ja lupamenettelyjä. Lisäksi esitetään kaivosviranomaisen tarveharkinnan lisäämistä joidenkin lupamenettelyjen kohdalla.

Ministeriön mukaan esitetyt muutokset muuttaisivat viranomaismenettelyitä sujuvammiksi ja keventäisivät sekä toiminnanharjoittajien, lausunnon antajien että lupaprosesseista vastaavien viranomaisten hallinnollista taakkaa. Samalla muutokset vapauttaisivat viranomaisten resursseja kaivostoiminnan valvontaan.

Esityksen keskeiset muutokset koskevat kaivosturvallisuuslupaa, malminetsintälupaa ja tarvittavien selvitysten ajoitusta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan ehdotus kaivosturvallisuusluvan muuttamisesta tarveharkintaiseksi on perusteltua silloin, kun kaivosluvalla haetaan vähäistä laajennusta toimivan kaivoksen alueeseen, ja alueen käyttötarkoitus huomioiden kaivosturvallisuusluvan vaatimus on ilmeisen turha.

Menettelyä malminetsintäluvasta luopumiseksi on perusteltua keventää, kun kyse on maa-alueeseen kohdistuvan rasitteen poistumisesta. Luopumismenettelyn keventäminen ei vaikuta toiminnanharjoittajan korvausvelvollisuuteen tutkimustoimista mahdollisesti aiheutuneista vaurioista.

Esitetyillä lakimuutoksilla ei olisi vaikutusta viranomaisen lupaharkintaan. Muutokset eivät vaikuttaisi malminetsinnän tai kaivostoiminnan ympäristövaikutuksiin tai asianosaisten asemaan. Ympäristöön liittyvien selvitysten ajankohdan muuttaminen selkeyttäisi toiminnanharjoittajien etuoikeusasetelmaa, ja parantaisi vaadittavien selvitysten sisältöä, muttei muuttaisi selvitysvaatimuksia.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heinäkuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)