Verkkouutiset

Halla-aho: Olen kannattanut 20 vuotta Suomen Nato-jäsenyyttä

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) epäilee kuitenkin Naton kiinnostusta ottaa Suomea jäseneksi.

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) mielestä Suomen kannattaisi kuulua puolustusliitto Natoon. Halla-aho on yksi harvoja, vankkumattomia Nato-jäsenyyden kannattajia perussuomalaisten joukossa.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on ollut jo viimeiset 20 vuotta se, että Suomelle olisi strategisen turvallisuuden kannalta hyvä ja luontevaa kuulua Natoon, Halla-aho kertoo.

Vaikka perussuomalaiset ei kannata Natoon liittymistä, puheenjohtaja Timo Soini on peräänkuuluttanut Nato-option säilyttämisen tärkeyttä.

Halla-ahon mielestä tällaiseen optioon luotetaan Suomessa kuitenkin liikaa.

– En ole tällä hetkellä ollenkaan varma, että Nato olisi erityisen kiinnostunut ottamaan Suomea jäseneksi, Halla-aho pohtii.

Hänestä Suomi tarjoaisi Natolle tämänhetkisessä maailmanpolitiikan tilanteessa ”lähinnä uusia haasteita ja ongelmia”.

Jos Natoon liittymisestä järjestettäisiin nyt kansanäänestys, Halla-aho kannattaisi kuitenkin liittymistä.

Nato-optioon luotetaan Halla-ahon mielestä tulevaisuudessakin vähän liikoja.

– Jos jollain on sellainen käsitys, että Suomi voisi liittyä Natoon ja päästä kollektiivisen puolustuksen piiriin tilanteessa, jossa se joutuu suoranaisen sotilaallisen uhkailun kohteeksi, niin näinhän se ei tietenkään toimi, Halla-aho huomauttaa.

Milloin ”oikea hetki” Nato-keskustelulle?

Halla-ahon mukaan Suomessa on 20 vuotta vaadittu kiihkotonta ja asiallista Nato-keskustelua. Käytännössä moni ei ole suostunut sanomaan Natosta kuitenkaan mielipidettään tai sitten on todettu, ettei ”jäsenyys ole tällä hetkellä ajankohtaista”.

– Silloin, kun mitään kansainvälistä kriisiä ei ole päällä, todetaan, että Natosta ei ole tarvetta keskustella. Sitten, kun on kriisi päällä, todetaan, että nyt on ihan väärä hetki keskustella siitä, Halla-aho kuvaa.

Mikä olisi sitten se oikea hetki?

– Kyllähän Natosta ja turvallisuuspolitiikasta olisi järkevämpää keskustella silloin, kun ei ole mitään ulkoista painetta käydä siitä keskustelua, Halla-aho pohdiskelee.

Halla-ahosta Natosta voidaan toki nytkin keskustella, vaikka ”tällaisessa kansainvälisessä tilanteessa asian suhteen ei voida tehdä mitään ratkaisuja”.

Vasta-argumentit puntariin

Entä mitä Natosta pitäisi kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan? Halla-aho ei lähde ohjeistamaan kirjureita.

Hän luonnehtii nykyistä hallitusohjelmakirjausta, joka kieltää Nato-jäsenyyden valmistelun, kuitenkin ”täysin idioottimaiseksi”.

– Onko Nato-jäsenyyttä vastaan esitetyissä argumenteissa kovin paljon järkeä, minusta se on tässä se suurin kysymys. Se, mitä kaipaisin tähän keskusteluun, on, että pyrittäisiin vähän analysoimaan niitä uhkakuvia, joita Nato-jäsenyyden vastustajat tyypillisesti maalailevat.

Uusimmat
MAINOS