Verkkouutiset

Haglund: Ilmaharjoitus Yhdysvalloissa ei ole poliittinen kysymys

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan osallistuminen Red Flag -harjoitukseen on resurssikysymys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kannattaa osallistumista Yhdysvalloissa kaavailtuun Ylen uutisoimaan Red Flag -harjoitukseen, mikäli se on ilmavoimille käytännön syistä perusteltua. Haglundin mukaan tämä on käytännön kysymys eikä poliittinen kysymys.

– Ehdottomasti pitää osallistua, jos se on ilmavoimien kannalta tärkeää, Haglund kommentoi asiaa eduskunnassa toimittajille.

Haglund huomauttaa, että koska amerikkalaisiin Hornet.-hävittäjiin on investoitu Suomessa paljon, niitä kannattaa myös täysimääräisesti hyödyntää ja niiden kykyä kehittää.

Suomen ilmavoimat on tähän saakka lähettänyt Red Flag -harjoituksiin vain tarkkailijoita. Nyt on ollut puhetta, että vuonna 2018 sinne mentäisiin myös fyysisesti koneilla.

Haglundin mukaan asiassa ei ole sinänsä uutta, koska harjoituksiin on aiemminkin osallistuttu.

– Tässä ei ole kyse poliittisesta valinnasta, vaan pikemminkin siitä, onko koneita järkevää viedä Atlantin yli, koska se on kallista, Haglund summaa.

Niinistö samoilla linjoilla

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) korostaa ministerin tapaan käytännön syitä.

– Red Flag -harjoitukseen on varmaan jätetty pitkälti osallistumatta (Horneteilla) sen takia, että kauas on pitkä matka, Niinistö sanoo. Hän huomauttaa, että harjoitukset tapahtuvat pääsääntöisesti Alaskassa.

Niinistö sanoo, ettei näillä tiedoin ”kovin jyrkästi” tällaista harjoittelua vastusta, vaan pitää sitä osana ilmavoimien koulutus- ja harjoitustoimintaa ja suorituskyvyn ylläpitoa.

– Suomen ilmavoimien kalusto on Hornet-kalusto.Olemme olleet naimisissa yhdysvaltalaisen kaluston kanssa jo parikymmentä vuotta. Ei siinä sinänsä olisi uutta, jos kehittäisimme tämän Hornet-kaluston suorituskykyä yhdessä sen maan kanssa, joka tämän teknologian yleensä on luonut, Niinistö kommentoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)