Verkkouutiset

Georgian ex-presidentti VU:lle: Vladimir Putin haluaa minusta eroon

Mihail Saakashvili sanoo olevansa Venäjän vaikutuskampanjan kohteena.

Vladimir Putin puhuu minusta edelleen. Hän mainitsee minut lehdistötilaisuuksissaan. Minä olen hänelle symboli ja hän haluaa hankkiutua symbolista eroon, Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili toteaa Verkkouutisille Helsingissä.

Hän kertoo olevansa parhaillaan Venäjän presidentin määräämän disinformaatiokampanjan ja verkkohyökkäysten kohteena.

– Minun sähköpostini on tuhottu useita kertoja viime päivinä. Meitä tukeva päätelevisiokanava hakkeroitiin ja heidän sivunsa kaadettiin. Meidän puolueemme sivut hakkeroitiin ja suljettiin tänään, Mihail Saakashvili listaa.

– Vain venäläisillä on tällaiseen resurssit. Ei meidän paikallisella turvallisuuspalvelullamme Georgiassa ole tällaisia kykyjä, hän jatkaa.

Mihail Saakashvilin mukaa kyse on erittäin hyvin organisoitujen hakkereiden tekemistä hyökkäyksistä.

– Ne kohdistuvat henkilöön, josta Vladimir Putin ei pidä, hän toteaa.

Georgian presidenttinä vuosina 2004-2013 toiminut Saakashvili jätti kotimaansa hävittyään vaalit vuonna 2013. Georgian nykyhallinto on vaatinut Saakashvilia oikeuden eteen vastaamaan syytteisiin useista rikoksista. Entisen presidentin mukaan syytteet ovat poliittisia.

Ukrainan Euromaidan-liikkeen tukijana tunnettu Saakashvili siirtyi seuraavaksi Ukrainan politiikkaan. Hän sai Ukrainan kansalaisuuden vuonna 2015, nousi Odessan alueen kuvernööriksi ja menetti samalla Georgian kansalaisuutensa. Saakashvili riitautui kuitenkin Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kanssa syytettyään presidenttiä korruptiosta. Ukrainan viranomaiset ovat sittemmin syyttäneet Saakashvilia laittoman rahoituksen vastaanottamisesta. Saakashvili karkotettiin lopulta Ukrainasta viime vuoden joulukussa ja hän menetti myös Ukrainan kansalaisuutensa. Kansalaisuudeton Saakashvili elää toistaiseksi maanpaossa Hollannissa.

Mihail Saakashvili uskoo vaikeuksiensa johtuvan siitä, että hän vastustaa oligarkkeja, jotka hänen mukaansa kahmivat valtaa Itä-Euroopassa ja Venäjällä. Kansalaisuutilanne on entisen presidentin mukaan väliaikainen.

Kysymykseen tulevaisuudestaan Saakashvili ei vastaa suoraan.

– Kuulun voitolla olevaan puolueeseen kahdessa maassa, hän muotoilee.

Mihail Saakashvilin on uumoiltu aikovan palata Georgiaan, mikäli hänen läheinen liittolaisensa Grigol Vashadze voittaa Georgian presidentinvaalien toisen kierroksen joulukuun alussa.

Saakashvili osallistuu EPP:n suurkongressiin Helsingissä keskiviikkona ja torstaina.

Uusimmat
MAINOS