Verkkouutiset

Fukushiman katastrofi nosti verenpaineita

Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus sekä sitä edeltäneet maanjäristys ja tsunami näkyvät myös väestön verenpainelukemissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus sekä sitä edeltäneet maanjäristys ja tsunami ajoivat yli 160 000 japanilaista evakkoon kodeistaan vuonna 2011. Monet menettivät tuolloin omaisuutensa ja työnsä ja tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan tämä näkyy myös väestön verenpainelukemissa, kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 22 000 Fukushiman seudulla asuneen 40–74-vuotiaan terveystietoja vuosilta 2008–2010. Tietoja täydennettiin uusilla tutkimuksilla vuosina 2011–2013.

Analyysi osoitti verenpainelukemien nousseen väestössä, joka evakuoitiin kodeistaan, mutta myös evakuointialueiden läheisyydessä asuvien verenpaine nousi. Verenpaine nousi eniten miehillä, jotka olivat joutuneet evakkoon, ja heillä myös varsinainen verenpainetauti lisääntyi.

Muutokset olivat muutamia elohopeamillimetrejä, joten yksilötasolla ne eivät välttämättä ole mittavia. Väestötasolla tämän suuruiset muutokset voivat vuosien kuluessa kuitenkin näkyä korkeaan verenpaineeseen liittyvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien lisääntymisenä.

Tutkijat arvelevat verenpaineen nousun johtuvan monesta eri seikasta. Muun muassa elämäntapojen ja elämäntilanteen muutokset sekä stressi ja unihäiriöt voivat selittää havainnot. Luonnonkatastrofit voivat lisätä myös masennus- ja ahdistusoireita ja muita mielenterveysongelmia. Myös sydänoireiden ja niistä johtuvien kuolemien tiedetään lisääntyvän maanjäristysten ja muiden luonnonkatastrofien jälkeen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Hypertension-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)