Verkkouutiset

Fennovoima: Toimitamme tarvittavat selvitykset ministeriölle

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää Fennovoimalta lisäselvityksiä kroatialaisesta yhtiöstä, joka omistaa Fennovoimasta noin 9 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Fennovoiman tiistaina työ- ja elinkeinoministeriölle jättämän Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemuksen liitteenä todetaan myös Fennovoiman omistuspohja.

Yhtiön omistuksesta yli 60 prosenttia on oltava toimijoilla, jotka ovat sitoutuneet hankkeeseen ja joiden koti- tai asuinpaikka on EU:n tai EFTA-maiden alueella. Viime syksystä tähän päivään mennessä Voimaosakeyhtiö SF on saanut useita uusia omistajia. Niistä suurin on energiayhtiö Migrit solarna energija. Kroatialainen energiayhtiön liiketoiminta keskittyy sähkön tuotantoon, siirtoon ja jakeluun.

Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmoittanut pyytävänsä lisäselvityksiä Migrit solarna energija -yhtiöstä. Yhtiö omistaa Fennovoimasta noin 9 prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Omistajuus sisältyy Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n osuuteen.

– Suhtaudumme kunnioittavasti ministerin selvityspyyntöihin ja tulemme ne ministeriölle toimittamaan. Uusi osakas saatiin mukaan nopealla aikataululla ja ymmärrämme, erityisesti ison omistajan ollessa kyseessä, ministeriön tarpeen huolellisiin selvityksiin, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki toteaa tiedotteessaan.

– Olemme vakuuttuneita, että pystymme tarvittavat selvitykset heille toimittamaan. Rakentamislupahakemus saatiin tänään jätettyä. Työt Fennovoimassa ja Hanhikiven niemellä etenevät, Hemminki jatkaa.

Laaja turvallisuusaineisto STUKille

Ydinenergialain mukaisessa rakentamislupahakemuksessa kuvataan muun muassa valittu laitospaikka, laitostyyppi, tärkeimmät turvallisuusjärjestelmät, ydinjätehuolto, hankkeen rahoitus sekä Fennovoiman organisaatio.

Rakentamislupahakemuksen lisäksi Fennovoima toimittaa seuraavan parin vuoden aikana laajan turvallisuusaineiston viranomaisarviointia varten. Aineistoa toimitetaan STUKille vaiheistetusti aina kesään 2017 asti. Ydinvoimalaitoksen suunnittelutyö etenee STUKilta saadun palautteen perusteella. STUKin myönteinen turvallisuusarvio on edellytys rakentamisluvan saamiselle.

Lupahakemuksen jättämisen yhteydessä julkistettiin uusia alihankkijoita. Voimalaitoksen turbiini perustuu ranskalaisen Alstomin Arabelle-teknologiaan. Turvallisuusautomaation toimittaa englantilainen Rolls-Royce tai ranskalainen Schneider Electric.

Hanke etenee aikataulussa

Fennovoiman organisaation kokoa ja asiantuntemusta on kasvatettu merkittävästi. Yhtiöön on rekrytoitu runsaasti ydinvoima-alan ja muiden alojen osaamista, ja hakemuksen jättöhetkellä yhtiössä työskentelee yli 200 asiantuntijaa. Yhtiön projektiorganisaatio on suurimmillaan rakentamisen loppuvaiheessa (2023–2024), jolloin oman henkilöstön määrä yltää lähelle 550 henkeä.

Laitosaluetta Pyhäjoen Hanhikiven niemellä valmistellaan tällä hetkellä varsinaisen ydinvoimalaitoksen rakentamista varten. Pääurakoitsija Titan-2 aloittaa omat valmistelevat työnsä Hanhikiven niemellä heinäkuussa. Infrastruktuurityöt pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2017 loppuun mennessä.

Voimalaitoksen rakentaminen voidaan aloittaa vasta rakentamisluvan myöntämisen jälkeen. Fennovoiman tavoitteena on aloittaa voimalaitoksen rakentaminen vuonna 2018. Voimala tuottaa sähköä omistajilleen vuonna 2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)