Verkkouutiset

Ex-kansliapäällikkö avustajista: Hallituksen bluffi meni läpi

Erkki Virtanen hämmästelee väitettyä ministerien avustajien tarvetta.

Pitkän virkamiesuran tehnyt Erkki Virtanen arvostelee poliittisen avustajakunnan paisumista Antti Rinteen (sd.) ja sittemmin Sanna Marinin (sd.) hallitusten aikana.

Hänen mukaansa ilman pätevyysvaatimuksia pestatut erityisavustajat ja valtiosihteerit eivät ole parantaneet lainvalmistelun laatua tai ministeriöiden poliittista ohjausta. Virkamiesten työaikaa kuluu sen sijaan yhä enemmän poliittisten avustajien opastamiseen.

– Olin pitkään töissä ministeriöissä ja elin sen kauden läpi, kun ensimmäiset erityisavustajat tulivat. Kaartia on sen jälkeen paisutettu, mutta ei tämä apparaatti ole parantanut merkittävästi yhtään mitään, Erkki Virtanen sanoo Verkkouutisille.

Virtanen työskenteli 1970-luvun lopulta valtiovarainministeriön budjettiosastolla ja jäi syksyllä 2015 eläkkeelle työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön tehtävästä.

– Sanoisin ikään kuin sloganina, että kautta aikain erityisavustajakunnan kanssa on mennyt näin: kolmasosasta on ollut apua esimerkiksi ministerien ja virkamiesten välisessä kommunikaatiossa, jos ministerillä on vähän kiire. Kolmasosa on yhdentekeviä, ei mitään väliä. Ja kolmasosasta on suorastaan haittaa, Erkki Virtanen sanoo.

Hän kertoo keskustelleensa tilanteesta useiden virkamiesten kanssa.

– Sanottiin, että he tulevat ohjaamaan tietyn uudistuksen johtamista. Todellisuudessa johtavien virkamiesten aika meni heidän opettamiseensa. Ensiksi puolueen A valtiosihteerille pitää opettaa, mistä on kysymys. Sitten kun hän lähtee, niin vuorossa ovat puolueen B, C, D ja E valtiosihteerit, Erkki Virtanen sanoo.

– Ja sen jälkeen kimppuun hyökkää samassa tarkoituksessa erityisavustajien armada. Virkamiesten aika kuluu sitten tähän.

Bluffi EU-puheenjohtajuudesta

Entä jos hallituksen avustajakuntaan uponneet miljoonat olisi ohjattu virkamiespuolen vahvistamiseen? Virtanen ei näe lisärahaa tarpeellisena, vaan uudistaisi hallintoa työnjohdollisin keinoin.

Hän ideoi työ- ja elinkeinoministeriössä virkamiehistä koostuvan reservin eli ”juristipoolin”, jota ohjattiin kiireellisimpiin tehtäviin.

– Siellä oli monilla juristeilla varaus, että jos omissa hommissa oli pikkuisen väljyyttä, niin he voisivat siirtyä tarpeen mukaan muualle sellaisiin palokuntahommiin. Tämän olisi suonut leviävän laajemminkin valtionhallintoon, sillä se toimi erittäin hyvin meillä, Erkki Virtanen toteaa.

Erityisen outona entinen kansliapäällikkö pitää hallituksen esittämää väitettä, jonka mukaan avustajien määrää oli kasvatettava viime kesänä alkaneen EU-puheenjohtajuuden vuoksi.

– Se perustelu oli ihan huuhaata. Ei kadulta voi poimia ihmistä, joka voisi yhtäkkiä antaa mitään kontribuutiota EU-puheenjohtajakaudella. Se oli pelkkä bluffi, eivät he koskaan tehneet mitään EU-hommia. Mutta tämäkin meni kuin häkä läpi mediassa, Erkki Virtanen sanoo.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)