Verkkouutiset

Ex-diplomaatti: Venäjän ympärillä kaikki jäätyy

Kremlin aggressiivinen eristäytymispolitiikka on Olof Ehrenkronan mielestä pahaenteistä.

Presidentti Vladimir Putinin viimeviikkoinen puhe on kokeneen ruotsalaisdiplomaatin ja kirjailijan Olof Ehrenkronan mukaan omiaan työllistämään kremlologien ammattikuntaa.

Kremlologeilla Ehrenkrona viittaa aiemman Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän poliittisten valtaryhmittymien retoriikan ja keskinäisten voimasuhteiden tulkintaan erikoistuneisiin läntisiin asiantuntijoihin. Neuvostoliiton romahdettua heidän kuviteltiin vähitellen väistyvän historian hämärään, mutta viime vuosina kysyntä syvällistä Venäjä-osaamista kohtaan on jälleen tuntuvasti kasvanut.

– He etsivät nyt vastausta kahteen suureen kysymykseen: Mitä tapahtuu Putinin jälkeen, ja miten Venäjä siihen pisteeseen etenee, Ehrenkrona kirjoittaa sanomalehti Svenska Dagbladetissa.

Jos Putinin puheeseen on uskomista, se merkitsee Ehrenkronan mukaan Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston roolin merkittävää vahvistumista. Tähän saakka lähinnä symbolisessa asemassa olevasta neuvostosta näyttää hänen mukaansa nyt muodostuvan maan seuraava valtakeskus, jossa puheenjohtajan nuijaa käyttelee Vladimir Putin.

– Venäjästä tulee kuin Muumilaakson traaginen Mörkö-hahmo, jonka ympärillä kaikki muuttuu jääksi. Geopolitiikassakaan ei minkäänlaista suojasäätä ole näkyvissä, Ehrenkrona toteaa.

Ehrenkrona on tehnyt pitkän uran Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikan eri tehtävissä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2018 toimittuaan viimeksi maansa pääkonsulina Maarianhaminassa.

Unelma omavaraisesta Venäjästä

Presidentti Putinin puhe viesti Ehrenkronan mukaan myös Venäjän eristäytymispolitiikan syvenemisestä.
– Käytännössä Venäjä ei tule enää kunnioittamaan sellaisia kansainvälisiä sitoumuksia, jotka eivät maan hallintoa miellytä, Ehrenkrona sanoo.

– Duuma sääti äskettäin samansisältöisen lain, mutta perustuslakia on muutettava, jotta Venäjä voi jättäytyä täysin kansainvälisen oikeusjärjestyksen ulkopuolelle. Putin vaikuttaa sitä suunnittelevan kärsittyään lukuisia huomattavia ja kalliita takaiskuja kansainvälisissä oikeusistuimissa – muun muassa Tukholman kansainvälisessä välitystuomioistuimessa, hän toteaa.

Putin pyrkii Ehrenkronan mukaan nyt rakentamaan sijoituspääoman ja teknologian suhteen omavaraista Venäjää. Hankkeen häviäjiä olisivat hänen mielestään tavalliset venäläiset.

– Voittaja olisi uusi ”aristokratia”, jota Venäjä–tutkija Anders Åslund kutsuu Kremlille uskollisiksi oligarkkiperheiksi – siis Vladimir Putinin verkosto – joka yhdessä hallitsee erittäin suurta osaa maan voimavaroista, Ehrenkrona arvioi.

 ”Teemme, kuten tahdomme”

Ehrenkrona uskoo Putinin aikovan hyväksyttää suunnitelmansa jonkinlaisella näennäisellä kansanäänestyksellä. Mitään aitoa ja vapaata kansalaisten tahdonilmaisua on hänen mielestään kuitenkin turha odottaa, sillä vuonna 2012 nähtyjen oppositiomielenosoitusten toisintoa Putin ei enää halua kokea.

– Putinin politiikka muistuttaa pikemminkin paluuta tsaarinvallan itsevaltiuteen kuin neuvostoajan jääkauteen. Kyse on kuitenkin aggressiivisesta eristäytymispolitiikasta, jonka tunnuslauseena on: ”Me teemme, kuten tahdomme, ja luotamme siihen, että te – vaikeuksia välttääksenne – ette meitä estä.”, Ehrenkrona sanoo.

– Venäjä muuttuu traagiseksi Muumilaakson Mörkö-hahmoksi, jonka ympärillä kaikki jäätyy. Geopolitiikassakaan ei suojasäätä ole näköpiirissä, hän toteaa.

Uusimmat
MAINOS