Verkkouutiset

Eva-Riitta Siitonen: Kokoomuslaisten on laitettava kaikki peliin

Kokeneen kokoomusvaikuttajan mielestä puolueeseen kohdistuva ylimielisyyssyyte johtuu siitä, että siihen on aihetta.

Ekonomi Eva-Riitta Siitonen, 74, oli poliittisella urallaan muun muassa kansanedustaja 1983-1989, Uudenmaan maaherra 1990-1996, Helsingin kaupunginjohtaja 1996-2005 ja europarlamentaarikko 2009.

Hän kuvaa tämänhetkistä kokoomuksen sukupolvenvaihdosta voimakkaaksi, jyrkäksi ja nopeaksi, mikä on muuttanut politiikan kulttuuria.

Kaikki ministerit ovat nuoria. Muutos on saanut piirteitä, joita erityisesti vanhempi väki vierastaa.

– Esimerkiksi tämä ylimielisyyssyyte, joka kokoomukseen kohdistui, johtuu siitä, että siihen oli aihetta, varsinkin vanhemman väen mielestä, Eva-Riitta Siitonen sanoo painokkaasti Nykypäivän haastattelussa.

Siitonen korostaa, että demokratiassa on huomioitava kaikki ikäluokat ja niiden tapa toimia. Myös vanhemman ikäluokan on ymmärrettävä välttämättömän sukupolvenvaihdoksen tarve. Mikään ikäpolvi ei kuitenkaan voi toimia vain omasta kulttuuristaan lähtien. Kaikki on pidettävä mukana.

Eva-Riitta Siitonen pitää esimerkiksi huonosti harkittuna käytöksenä raportoida sosiaalisessa mediassa omien lasten koulumenestystä samppanjalasi kädessä kalliissa asussa.

Se vahvistaa mielikuvaa ylemmyydentunnosta ja vieraannuttaa niitä, joiden lapset eivät saaneet toivomaansa opiskelupaikkaa.

Siitonen antaa ymmärtää, että osa edustajista mieltää tehtävänsä hieman toisin kuin äänestäjät toivoisivat. Palvelutehtävä on jäänyt taka-alalle. Edustajan tehtävä edellyttää nöyryyttä, vaikkakaan ei nöyristelyä.

– Viime syksyn möläytykset ovat kiistatta koituneet kokoomukselle rasitteiksi, muttei niitä pidä yliarvioidakaan. Otetaan opiksi ja mennään eteenpäin.

– Nyt tarvitaan kaikki käytettävissä oleva tieto, taito ja osaaminen, mutta kaikella julistuksella on oltava toteutettavissa oleva sisältö, hän kehottaa laittamaan kaiken peliin.

Ylisukupolvisia suhteita

Eva-Riitta Siitonen on palannut julkisuuteen kahden muun isoäidin kanssa MTV:llä pyörivässä Mummomafiassa.

Hän kuuluu kokoomuksen hiljattain perustetun Seniorijaoston perustajajäseniin. Maanlaajuisen Seniorijaoksen perustehtäviä ovat seniori-ikäisten poliittisen toiminnan aktivointi puolueessa, ohjelma- ja vaalityöhön osallistuminen, positiivinen vaikuttaminen ikäryhmän asioihin ja kokoomuksen profiilin nostaminen koko ikääntyvän väestön keskuudessa.

Tavoitteena on pohjustaa vaaliteemoja, jotka korostavat ylisukupolvisia suhteita, kokemuksen arvostusta, ikävoimaa ja vajaakäyttöistä reserviä.

Siitonen on huolissaan siitä, että osa eläkeläisistä putoaa käytännössä veromaksajien niskoille eli sosiaaliavun varaan, jos eläkkeiden ostovoimaa ei asiallisesti turvata. Seniorijaostoa on puhuttanut myös nk. raippavero. Yli 45 000 euron vuotuiselle eläketulolle määrättyä kuuden prosentin veroa kutsutaan ikävällä nimellä, koska se on koettu todella ikäväksi.

Suomessa on noin 700 000 yli 70-vuotiasta ja 1,3 miljoonaa eläkeläistä. He ovat melkoinen äänestäjäryhmä. Ja ryhmä, joka tekee valtavasti vapaaehtoistyötä. Siihen liittyy yhä käytännön esteitä.

– Jos vien naapurinrouvan kävelylle ja hän liukastuu, hän on minun vastuullani, Siitonen huomauttaa.

Uusimmat
MAINOS