Verkkouutiset

Eurooppaoikeuden professori Ylellä: Sote ilman muuta EU-komissioon

Jos Suomi rikkoo EU:n valtiontukisääntöjä, yritykset voivat vaatia vahingonkorvauksia, sanoo Juha Raitio.

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio sanoo, että hallituksen kannattaa lähettää sote-uudistus EU-komissioon hyväksyttäväksi. Muussa tapauksessa komissio saattaa jälkikäteen puuttua Suomen terveydenhuoltojärjestelmään. Hänen mukaansa sote-uudistus voi rikkoa EU:n valtiontukilinjauksia.

– Olisi todellakin syytä noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden suositusta, Raitio sanoo Ylen Brysselin kone -ohjelmassa.

Myös KHO on suositellut, että sote-uudistus lähetetään komissioon vahvistettavaksi.

Raition mukaan EU:ta kiinnostaa eniten se, saavatko julkiset organisaatiot jatkossa yksityisiin toimijoihin nähden kilpailuetua, kuten veroetuja tai konkurssisuojan. Hän sanoo, että sote-uudistus sisältää valinnanvapauden osalta ”kiistattomasti valtiontukielementtejä”.

– EU-komission valtiontukikontrolli on tarkkaa ja yksityiskohtiin menevää.

Raitio huomauttaa, että komissio voi puuttua Suomen sote-malliin myös jälkikäteen, siis silloin, kun se on jo tullut voimaan. Jokin yksityinen terveydenhuoltoyritys voi ilmoittaa asiasta komissioon. Komissio tutkii asian ja tarvittessa nostaa kanteen Suomen valtiota vastaan. Jos se toteaa, että Suomi on rikkonut valtiontukisääntöjä, yritykset voivat hakea vahingonkorvauksia.

– Sille tielle ei kannata lähteä. Asia kannattaa nyt hoitaa kunnolla.

Uusimmat
MAINOS