Verkkouutiset

Euroopan vihreiden puheenjohtaja Thomas Waitz. WIKIMEDIA COMMONS / European Greens

Euroopan vihreät haluavat EU-komission oikeuteen ydinvoiman takia

Suomen vihreiden ydinvoimalinja poikkeaa EU-kattojärjestöstä.

Euroopan vihreät aikoo Itävallan tavoin haastaa EU-komission oikeuteen, jos ydinvoima luetaan taksonomia-asetuksessa kestäväksi energialähteeksi. Asiasta kertoo vihreiden puheenjohtaja Thomas Waitz Die Welt -lehdessä.

– Me harkitsemme oikeusjuttua EU-tuomioistuimessa vastustaaksemme EU-komission suunnitelmia, joiden mukaan investoinnit kaasuun ja ydinvoimaan voidaan lukea kestäväksi ja ilmastoystävälliseksi.

Taksonomia-asetus on osa EU:n kestävän rahoituksen pakettia. Asetuksessa määritellään toimialat, jotka voidaan lukea kestävän kehityksen mukaisiksi. EU-komissio vahvisti viikonloppuna, että sekä ydinvoima että maakaasu ovat pääsemässä taksonomia-asetuksen piiriin.

Itävallan ilmastoministeri Leonore Gewessler ilmoitti tällä viikolla, että se vie komission oikeuteen, jos ydinvoima luetaan kestäväksi energialähteeksi.

– Jos suunnitelmat toteutetaan tällä tavalla, haastamme komission oikeuteen. Ydinvoima on vaarallista eikä se ratkaise ilmastokriisiä, Gewessler toteaa.

EU-parlamentaarikko Waitz on myös itävaltalainen. Useat EU-maista vastustavat taksonomia-asetuksen ydinvoimapykälää, mutta esimerkiksi Saksa ei aio osallistua Itävallan oikeusjuttuun. Vihreät on mukana Saksan hallituksessa. Saksan mukaan komissiolla on linjaukselleen oikeudelliset perusteet.

Euroopan vihreät on eurooppalaisten vihreiden puolueiden kattojärjestö, ja siihen kuuluu myös Suomen vihreät. Suomen vihreiden nykynäkemys ydinvoimasta poikkeaa puolueen EU-linjasta. Lukuisat vihreät ovat viime päivinä todenneet, että he kannattavat ydinvoimaa ja että ydinvoima on jo pitemmän aikaa kuulunut vihreiden energiapalettiin.

Kun Olkiluodon kolmas ydinreaktori joulun alla käynnistyi 16 vuoden rakentamisen jälkeen, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi, että ydinvoima vähentää hiilipäästöjä.

– Myös tämä hanke ollut vuosia osana vihreiden energiapalettia. Hidasta oli, mutta etenee, totesi äitiyslomaa viettävä Ohisalo.

Vihreät jätti hallituksen viimeksi vuonna 2014 vastalauseena Fennovoiman ydinvoimalan luvalle.

Innsbruckin yliopiston oikeustieteen professori Walter Obwexer arvioi, että oikeusjutulla olisi vähäiset mahdollisuudet menestyä.

– Jutun oikeustieteelliset perusteet eivät ole kovin lupaavat, hän sanoo Euractiville.

Uusimmat
MAINOS