Verkkouutiset

”Euroopan unioni on vedenjakajalla”

On tehtävä kaikki, ettei unioni hajoa, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa sanoo.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mukaan Euroopan unioni on tilanteessa, jossa sen perusarvoja kyseenalaistetaan hyvin voimakkaasti.

– Koko unioni perustuu laillisuusperiaatteelle, Sarvamaa muistuttaa Verkkouutisille.

Sarvamaan yhdessä espanjalaisen Eider Gardiazabalin kanssa valmistelema mietintö oikeusvaltioperiaatteen suojaamisesta hyväksyttiin eilen Euroopan parlamentissa suurella enemmistöllä (397 puolesta, 158 vastaan, 69 tyhjää).

Mietintö koskee ensisijaisesti EU:n budjettia ja varojen käyttöä. Sillä on kuitenkin paljon laajempaa poliittista merkitystä nykyisessä tilanteessa.

– Eurooppa on vedenjakajalla, Sarvamaa sanoo.

Hän vetoaa, että nyt on tehtävä kaikki, jotta unioni ei vahingoitu, murene tai hajoa, kun jäsenvaltio ei noudata oikeusvaltion periaatteita.

EU:ssa on jo ryhdytty muutamiin toimenpiteisiin unionin yhteisiä arvoja ja oikeisvaltioperiaattetta suojaavan Lissabonin sopimuksen Artikla 7:n nojalla.

Syyskuussa 2017 Euroopan komissio aktivoi Artikla 7:n Puolaa vastaan ja viime syyskuussa Euroopan parlamentti äänesti luvuin 448 – 197 sen puolesta, että EU:n tulee käynnistää Artikla 7 Unkaria vastaan.

Sarvamaa huomauttaa, että hänen ja ja Gardiazabalin mietinnössä on kyse eri asiasta kuin Artikla 7:n käyttämisessä. Mietintö on budjettilaki eikä se sellaisenaan kohdistu mihinkään yksittäiseen jäsenvaltioon.

Euroopan parlamentti halusi säätää oikeisvaltioperiaatetta suojaavan budjettilain, koska Artikla 7 ei ole riittävä. Budjettilaki hyväksyttiin osana valmistelua, jolla EU:lle hyväksytään tulevien vuosien pitkän aikavälin budjetti eli rahoituskehykset.

Lisäksi budjettilaista säädetään yhteispäätösmenettelyssä, joka takaa kansalaisia edustavalle parlamentille selkeän roolin. Yhteispäätösmenettelyssä kansalaisia edustava Euroopan parlamentti ja jäsenvaltioita edustava ministerineuvosto ovat tasavertaisia lainsäädäntövallan käyttäjiä. Yhteispäätökset ovat EU:n tärkein lainsäädäntömenettely.

HANNU TAAVITSAINEN

Uusimmat
MAINOS