Verkkouutiset

Roberta Metsola. LEHTIKUVA / AFP Patrick Hertzog

Euroopan puhemies melkein kokoomuksesta

Valintaa edelsi kolmen suurimman ryhmän tiukka neuvottelurupeama.
Pete Pakarinen
Pete Pakarinen
Pete Pakarinen työskentelee lehdistöneuvonantajana Euroopan parlamentin EPP-ryhmässä.

Euroopan parlamentin 30. puhemies, mutta vasta kolmas nainen tehtävässä. 43-vuotissyntymäpäivänään valittu Roberta Metsola on myös kaikkien aikojen nuorin parlamentin puhemies. Koskaan aiemmin ei puhemiestä ole myöskään valittu niin pienestä maasta kuin Malta.

Ennätysten listassa viimeisimpänä muttei vähäisimpänä tulee se, että koskaan ei parlamentin puhemiehellä ole ollut niin läheisiä suhteita Suomeen ja kokoomukseen kuin nyt. Metsola on usein nähty vieras Brysselin kansallisseuran tilaisuuksissa jo vuosien takaa ja monien kokoomuslaisten hyvä ystävä jo YEPP-vuosiltaan. Lämpimät onnittelut.

Valintaa varjosti edellisen puhemiehen, italialaisen sosialistin David Sassolin äkillinen menehtyminen siten, että parlamentti aloitti istuntonsa hänen muistotilaisuudellaan. Tehtävien vaihdosta oli sovittu EPP:n, sosialistien ja RE:n välillä jo vaalikauden alussa ja Metsola asetettiin EPP:n ehdokkaaksi marraskuussa.

Metsolan valintaa edelsi kolmen suurimman ryhmän tiukka neuvottelurupeama, jossa sovittiin paikkajaon ohella myös yhteisestä loppuvaalikautta koskevasta ohjelmajulistuksesta. Siinä ykköskohtana on oikeusvaltioperiaatteen korostaminen, mihin kuuluu myös tasa-arvon edistäminen sekä työskentely komission kanssa, jotta jäsenmaiden blokkaamia esityksiä voitaisiin edistää. Muita tärkeitä kohtia ovat muun muassa ilmastonmuutoksen torkunta, kasvustrategian luominen ja muun muassa terveysyhteistyön tiivistäminen. Paperissa painotetaan vahvasti myös puolustusyhteistyön syventämistä ja NATO-yhteistyötä.

Sisältöjen ohella tärkeää on prosessi – pyrkimys yhteistyöhön, jota tarvitaan muun muassa kevään suurissa ilmastopoliittisia Fitfor55-päätöksiä koskevissa väännöissä. Viileällä päällä on viisaampaa käydä kuumenevan ilmaston kimppuun kuin kuumenevilla tunteilla. Katsotaan oppivatko vihreätkin tämän.

Vuodenvaihteen ratkaisuissa kävi nimittäin niin, että vihreiltä putosi yksi paikka parlamentin puhemiehistössä ja saattoipa myös poliittinen ääni heikentyä. Kun riittävän monesti uhoaa ja äänestää melkein valmiit sopimukset nurin, niin pian ei neuvottelupöytiin ole asiaa. Varsin monille vihreille on mieluisampaa puhua ja vaatia kuin ottaa vastuuta, sopia ja äänestää ratkaisujen puolesta.

Vihreät halusi mennä puhemiesvaaliin omalla ehdokkaallaan ja jättäytyi siten pois yhteisistä keskusteluista. Kun kysyttiin, tuliko tehtyä neuvotteluvirhe, niin ranskalaisen ryhmäpuheenjohtajan vastaus oli, että voi kun ei kutsuttu edes neuvotteluihin. Niinpä. Miksi olisi kutsuttu, jos ei ole neuvoteltavaa.

Europarlamentin vihreä ryhmä kiukuttelee nurkassa kuin viisivuotias uhmaikäinen ja polkee jalkaa kun ei pääse aikuisten pöytään. Heidi Hautalan varapuhemiespaikka pelastui vain sillä, että EPP-ryhmä katsoi, että parlamentaarisen edustavuuden vuoksi myös vihreät ja vasemmistoryhmä GUE tarvitsevat paikat puhemiehistössä. Hautala valittiin ehdokkaista viimeisenä.

Kevään isoissa lainsäädäntöpäätöksissä ratkaisut tehdään kolmen suuren eli EPP:n, S&D:n ja RE:n kesken, olipa mietinnön laatija mistä ryhmästä hyvänsä. Jos muuta luulee, niin se on vähän kuin kehottaisi jalkapallokatsojia seuraamaan, miten vaihtopenkillä pelataan.

Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS