Verkkouutiset

Euroopan keskuspankki laski korkoa ja nosti velkakirjaostoja

Euroopan keskuspankki laski torstaina ohjauskorkonsa nollaan ja nosti rahamäärää, jolla se ostaa velkakirjoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankki päätti torstaina kokouksessaan laskea ohjauskorkonsa 0,05 prosentista nolla prosenttiin. Lisäksi pankki laski talletuskorkoaan -0,4 prosenttiin.

Tiedotteensa mukaan pankki myös laajentaa huhtikuun alusta alkaen velkakirjojen osto-ohjelmaansa 8o miljardiin euroon kuukaudessa.

Hypo-pankin pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan EKP onnistui yllättämään markkinat myönteisesti monipuolisella paketilla.

– Etenkin uusi rahoituspaketti euroalueen pankeille talletuskoron hinnalla jopa neljäksi vuodeksi oli odottamaton tukitoimi. Käytännössä EKP siis maksaa pankeille, jotta ne lainaavat rahaa keskuspankilta. Tällaista liikettä ei olisi voitu kuvitellakaan pari vuotta takaperin, Brotherus toteaa tiedotteessaan.

Toimet kertoivat Brotheruksen mukaan EKP:n tyytymättömyydestä nykyiseen ja odotettuun inflaatiovauhtiin. Keskuspankilla on hänen mielestään syytäkin olla huolissaan, sillä inflaatio-odotukset valuivat helmi-maaliskuussa historiallisen matalalle ja kertovat vuosien vaisusta talouskehityksestä.

Brotherus painottaa lisäksi, että kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa EKP:n pääjohtaja Mario Draghi totesi korkojen pysyvän nykytasolla tai matalammalla selvästi yli arvopaperiostojen keston.

– Toisin sanoen asuntovelallisten ei tarvitse pelätä euribor-korkojen nousua edes vuoden 2017 aikana, Brotherus huomauttaa.

Lue myös:

Onko euro kuolemassa maailmanvaluuttana? Negatiiviset korot toivat riskin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)