Verkkouutiset

Euroopan investointirahastolta suomalaisille pk-yrityksille yli 220 miljoonaa

Euroopan investointipankkiryhmään kuuluva Euroopan investointirahasto (EIR) allekirjoitti ensimmäiset pk-yritysaloitteen takaustoimet Suomessa Ålandsbankenin, Osuuspankin ja Oma Säästöpankin kanssa.

Sopimukset helpottavat yli 800 suomalaisen pk-yrityksen, mukaan lukien mikroyritysten sekä startup-yritysten, rahoituksen saamista varmistamalla, että pk-yritysaloitteeseen sitoutuneet pankit tarjoavat rahoitusta paremmilla ehdoilla, esimerkiksi pienemmillä koroilla, pidemmillä erääntymisajoilla tai pienemmillä vakuusvaatimuksilla.

Kyseiset kolme takaustoimea luovat Suomessa pk-yrityksille yhteensä 220 miljoonaa euroa rahoitusta, joka kattaa yli puolet aloitteen 400 miljoonan euron tavoitteesta. Toimet allekirjoitettiin vain neljä kuukautta sen jälkeen, kun aloite käynnistettiin Suomessa.

– EIP-ryhmä on täysin sitoutunut pk-yritysaloitteeseen, ja voimme tyytyväisinä ilmoittaa Suomen valtion viranomaisten kanssa, että ensimmäiset kaupalliset pankit alkavat nyt tarjota rahoitusta pk-yrityksille Suomessa. Nämä pankit ovat keskeisessä asemassa tukemassa yrittäjiä, jotka haluavat kasvattaa ja kehittää toimintaansa. Olemme varmoja, että nämä sopimukset tuovat kestäviä hyötyjä suomalaisille yrityksille, sanoo Euroopan investointipankin EIP:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori.

– Pk-yrityksille tarkoitettu pk-yritysaloitteen takausväline monipuolistaa Suomen rakennerahasto-ohjelman tarjoamaa rahoitusta. Käyttämällä välineitä, joissa on suuri vipuvaikutus verrattuna perinteisiin suoriin avustuksiin, EU:n aluepolitiikan vaikutusala kasvaa. Tällaisen pk-yritysten rahoituksen tärkeä ominaisuus on vähäinen hallinnollinen byrokratia, erityisesti rahoituksen kohteissa eli pk-yrityksissä, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Aluepolitiikasta vastaavan EU-komissaari Corina Crețun mukaan on hienoa nähdä, että ohjelma tuottaa tulosta näin pian.

– Pk-yritykset ovat Suomessa kasvun ja työpaikkojen luonnin ajureita, ja pk-yritysaloite antaa niille paremman mahdollisuuden saada tarvittava rahoitus. Useampien jäsenvaltioiden tulisi liittyä pk-yritysaloitteeseen ja alkaa käyttää koheesiopolitiikan varoja uusilla ja luovilla tavoilla, hän sanoo.

Pk-yritysaloite on yhteisohjelma, joka yhdistää Euroopan komission, EIP-ryhmän sekä Suomen antaman tuen tarkoituksena edistää pk-yritysten rahoitusta tarjoamalla taloudellisten tahojen tuottamille pk-yritysten lainakannoille osittaista riskiturvaa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)