Verkkouutiset

Venäläisjoukkoja matkalla harjoituksiin Valko-Venäjälle. LEHTIKUVA / AFP

EU:n kerrotaan ajautuneen erimielisyyksiin Venäjä-pakotteista

Valtiot eivät ole päässeet sopuun siitä, mitkä Venäjän toimet vaatisivat vastausta.

EU-maiden kerrotaan olevan erimielisiä siitä, milloin Venäjän toimet Ukrainassa ylittävät kynnyksen, joka edellyttää reaktiota unionilta.

Financial Timesin lähteiden mukaan joissain jäsenvaltioissa on oltu sitä mieltä, etteivät niin kutsutut hybridihyökkäykset kuten esimerkiksi kyberiskut vielä välttämättä edellyttäisi EU:lta vastatoimia.

Juttua varten on haastateltu neljää viranomaislähdettä. Eräs heistä kuvailee EU:n linjan olevan auki. Hän viittaa Ranskan johdolla viime viikolla käytyihin keskusteluihin.

– Siitä, mitä aggressiolla tarkoitetaan ei päästy minkäänlaiseen sopuun ja valtioiden [käsitysten] välillä oli todella suuria eroja, neuvotteluissa mukana ollut lähde toteaa.

– Jotkut haluavat, että mukaan laskettaisiin kaikenlaiset hybriditoimet. Toisten käsitykset taas eivät ole kaukana vasta täydestä invaasiosta [pakotteiden laukaisijana], hän jatkaa.

EU:n todetaankin päässeen sopuun siitä, että Venäjän hyökkäykseen olisi vastattava, mutta ei siitä, miten Venäjän hyökkäys määritellään.

EU laatii parhaillaan pakotevalikoimaa Venäjän varalle. Mediatietojen mukaan pakotteita suunnitellaan yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. Pakotteiden asettaminen vaatii kuitenkin jäsenvaltioiden hyväksyntää.

EU:n itäiset jäsenvaltiot ovat perinteisesti suhtautuneet kaikkein kriittisimmin Venäjään. Käytännössä pakotelinja on kuitenkin ennen kaikkea suurimpien jäsenvaltioiden käsissä.

Uusimmat
MAINOS