Verkkouutiset

EU:n elvytysohjelma vaarassa – parlamentti haluaa valvoa

Europarlamentaarikon mukaan ilman EU-parlamentin valvontaa riski unionin rahojen väärinkäytöstä kasvaa.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) vaatii EU-parlamenttia käyttämään veto-oikeuttaan EU:n pitkän aikavälin talousarvioon (MFF), jos komission ehdottama biljoonan euron koronaviruksen elvytysrahasto laaditaan ilman parlamentin demokraattista ja parlamentaarista valvontaa.

– Parlamentti on EU:n ainoa suoraan kansalaisten valitsema ja heitä päätöksenteossa edustava instituutio. Ilman parlamentin valvontaa riski unionin rahojen väärinkäytöstä kasvaa, hän toteaa.

– Komission kaavailemassa koronaviruksen elvytysrahastossa merkittävä osa unionin taloudellisista toimista siirtyisi yhteisen valvotun budjetin ulkopuolelle, ja siten myös parlamentaarisen kontrollin ulottumattomiin. Elvytysrahasto ei voi olla poikkeus demokratian ja legitimiteetin pelisääntöihin, ja siksi rahaston on oltava parlamentin valvonnassa kuten muunkin EU:n varainkäytön, Sarvamaa jatkaa.

Parlamentin suurin poliittinen ryhmä, keskustaoikeiston EPP on asettanut elvytysrahaston tukemisen ehdoksi parlamentin täysimääräisen osallistumisen rahaston laatimiseen ja sen käytön valvontaan.

Parlamentaarista valvontaa tukee myös olemassa oleva EU:n varainkäyttöä koskeva lainsäädäntö, joka säätää muun maussa avoimuudesta ja varainkäytön tuloksellisuudesta sekä tehokkuudesta. Mikäli rahastosta tehdään vain hallitustenvälinen rahasto, ei se täytä EU:n varainkäytön ehtoja.

– Jos rahasto on vain hallitusten välinen, ei sen käyttöä voida valvoa EU:n tilintarkastustuomioistuimessa eikä parlamentissa, jolle budjettivalvonta muuten kuuluu. Valvonta olisi kiinni vain jäsenmaista itsestään, jotka ovat myös rahoituksen vastaanottajia. Ulkopuolisen valvojan puute altistaa varat merkittävälle väärinkäytön ja tehottomuuden riskeille, Sarvamaa sanoo.

Budjettipäätökset ovat hänen mukaansa tehtävä parlamentaarisen päätöksenteon periaatteiden mukaan.

– Lisäksi kyse on hyvästä hallinnosta ja suomalaisten veronmaksajien varojen oikeanlaisesta käytöstä Euroopassa, josta myös Suomen hallituksen tulisi kantaa huolta.

– Haluamme myös korostaa, että uuden elvytysrahaston on perinteisten paljon työllistävien politiikan sektoreiden lisäksi kohdistettava tukea tulevaisuusorientoituneille aloille kuten tutkimukseen ja teknologiaan. EU:lla ei ole varaa uuteen menetettyyn sukupolveen samalla, kun Yhdysvallat ja Kiina hyväksyvät viikko toisensa jälkeen uusia tukipaketteja talouksilleen. Teollisuus, maanviljelijät, tutkimuslaitokset, työntekijät, sairaalat, yliopistot ja yritykset odottavat vahvaa signaalia Euroopasta, Sarvamaa sanoo.

MFF eli EU:n monivuotinen rahoituskehys on unionin pitkän aikavälin talousarvio. Euroopan komissio on esittänyt elvytyssuunnitelman laatimista sellaisen EU:n perussopimusten artiklan perusteella, joka ei edellyttäisi parlamentin hyväksyntää ja jolla suunnitelma erotettaisiin virallisesti tavanomaisesta talousarviota koskevasta päätöksenteosta. Euroopan unionin talousarviosta ei voida päättää ilman Euroopan parlamentin hyväksyntää.

Petri Sarvamaa on Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan jäsen ja EPP:n budjettityöryhmän varapuheenjohtaja.

Uusimmat
MAINOS