Verkkouutiset

EU valmistautuu jo maksamaan lisää pakotekorvauksia viljelijöille

"Ovelle kolkuttelijoita tulee olemaan todella paljon."

EU-komissio varautuu siihen, että EU:n maanviljelijät vaativat ensi vuonnakin korvauksia Venäjän asettamien pakotteiden vuoksi. EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sanoo, että komissiolla on 300 miljoonaa euroa sellaista rahaa, jolla korvauksia voidaan maksaa.

– Maatalouskomissaari Phil Hogan antoi viime viikolla ymmärtää, että tämä tulee olemaan todellinen ongelma. Komissiossa varaudutaan siihen, että ovelle kolkuttelijoita tulee olemaan todella paljon, Sarvamaa sanoo.

EU on asettanut Venäjälle pakotteita, koska maa on valloittanut Krimin ja käy Itä-Ukrainassa sotaa. Venäjä on vastannut pakotteisiin kieltämällä elintarviketuonnin länsimaista.

Kauppakiistan vuoksi EU-komissio myönsi elokuussa EU-maiden vihannes- ja hedelmätuottajia 125 miljoonalla eurolla. Se lupasi myös ylimääräistä tukea maitojauheen varastointiin. Syyskuussa EU myönsi vihannes- ja hedelmätuottajille lisää tukea 165 miljoonaa euroa.

Marraskuussa Baltian maiden maidontuottajille luvattiin 28 miljoonaa euroa. Kuluvalla viikolla EU myönsi Suomen maidontuottajille 11 miljoonaa euroa.

Sarvamaa sanoo, että vihannestukipakettien jälkeen EU järjesteli marraskuussa maatalousrahojaan uudelleen. Komissio halusi siirtää rahaa pois maatalousbudjetista, mutta jäsenmaat vastustivat. Jäsenmaat voittivat, ja rahaa voitiin jättää sivuun 330 miljoonaa euroa ensi vuoden ylimääräisiin tarpeisiin.

Sarvamaa laskee, että tästä summasta on nyt luvattu Suomelle ja Baltian maille 39 miljoonaa euroa. Loput voidaan tarvittaessa käyttää vastapakotekorvauksiin, joskaan komissio ei ole korvamerkinnyt rahoja niihin.

– Komissiolla on siis noin 300 miljoonaa euroa odottamassa, että painetta tulee, Sarvamaa toteaa.

EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) muistuttaa, että maanviljelijöille on ”solidaarisuuden nimissä” luvattu korvauksia vastapakotteiden aiheuttamista tappioista.

– Jos pakotteet jatkuvat ja vahinkoa tulee ensi vuonnakin, ne on korvattava lupausten mukaan, Jäätteenmäki sanoo.

Sarvamaa muistuttaa, että kukaan ei ole luvannut korvata menetyksiä sentilleen.

– Sellaista taloudellista todellisuutta ei ole.

Uusimmat
MAINOS