Verkkouutiset

EU aikoo pistää vauhtia työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

Euroopan komission ensi vuotta koskevan kasvuselvityksen painopiste on koko EU:n palauttamisessa vakaalle kestävän työllisyyden ja talouskasvun uralle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi komissio on esittänyt kunnianhimoisen investointiohjelman, jonka avulla on tarkoitus aikaansaada vähintään 315 miljardia euroa lisää julkisia ja yksityisiä investointeja seuraavien kolmen vuoden aikana.

Ohjelma on osa Euroopan komission kokonaisvaltaista lähestymistapaa työllisyyden tukemiseen ja kasvun käynnistämiseen Euroopassa.

Tämän lähestymistavan mukaisesti komissio suosittaa vuotta 2015 koskevassa kasvuselvityksessä talous- ja sosiaalipolitiikkaa, joka perustuu kolmeen keskeiseen pilariin: investointien tukemiseen, entistä vahvempaan sitoutumiseen rakenneuudistuksiin sekä vastuulliseen finanssipolitiikkaan.

Eurosta ja työmarkkinavuoropuhelusta vastaavan komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin mukaan Euroopan unionin riskinä on heikon talouskasvun pitkittyminen. Tämä voi puolestaan pahentaa jo ennestään vakavia sosiaalisia ongelmia eräissä osissa unionia.

– Sen vuoksi ehdotamme tänään strategista politiikkayhdistelmää, joka perustuu investointeihin, rakenneuudistuksiin ja vastuulliseen finanssipolitiikkaan, toteaa Dombrovskis.

– Vaadimme EU:n tasolla ja kaikissa jäsenvaltioissa ripeitä toimenpiteitä, joihin on saatava mukaan hallitukset, parlamentit ja työmarkkinaosapuolet. Tekemällä nyt yhteistyötä voimme turvata terveen ja kestävän kasvun edellytykset tulevaisuudessa sekä kansalaisten laajemmat työllisyysmahdollisuudet, hän jatkaa.

Työllisyys- ja sosiaaliasioista, osaamisesta ja työvoiman liikkuvuudesta vastaavan komissaarin Marianne Thyssenin mukaan työpaikkojen luominen ja sosiaalipolitiikka ovat komission uuden ohjelman keskiössä ja tärkeässä asemassa vuotuisessa kasvuselvityksessä.

– Ne jäsenvaltiot, jotka ovat rohkeasti uudistaneet työmarkkinoitaan, ovat osoittaneet uudistusten olevan hyödyllisiä. Muiden jäsenvaltioiden olisi seurattava niiden esimerkkiä. Komission esittämä 315 miljardin euron investointiohjelma voi edelleen tehostaa uudistusten vaikutuksia, sanoo Thyssen.

Vuotuinen kasvuselvitys käynnistää vuotuisen talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson. Siinä vahvistetaan EU:n yleiset taloudelliset painopisteet ja tarjotaan jäsenvaltioille toimintapoliittisia ohjeita seuraavaksi vuodeksi.

Kansallisella ja EU:n tasolla toteutetuista toimista huolimatta Euroopan talouden elpyminen on edelleen heikkoa ja haurasta. Tämä puolestaan hidastaa korkean työttömyysasteen alentamista ja köyhyyden vähentämistä.

Komission mukaan luottamuksen palauttaminen ja kasvun elvyttäminen koko EU:ssa on mahdollista vain yhteistyöllä. Se edellyttää jäsenvaltioiden määrätietoista sitoutumista uusiin toimintatapoihin kansallisella tasolla.

Investointien osalta EU:n komissio on valmis tekemään oman osuutensa. Komissio käynnisti keskiviikkona investointiohjelman, jonka määrärahat ovat 315 miljardia euroa ja joka on voimassa seuraavat kolme vuotta.

Komissio edellyttää jäsenmailta myös entistä vahvempaa sitoutumista rakenneuudistuksiin samalla kun talouden painopiste siirtyy kriisistä johtuneiden hätätilanteiden ratkaisemisesta vankan pohjan luomiseen työllisyydelle ja kasvulle.

EU:n tasolla ensisijaisia tavoitteita ovat muun muassa jäljellä olevien sääntelyyn liittyvien ja muiden esteiden poistaminen esimerkiksi energia-, televiestintä- ja liikennealoilta sekä tavaroiden ja palvelujen sisämarkkinoilta.

Jäsenvaltioiden tasolla komissio suosittaa keskittymistä muutamiin keskeisiin uudistuksiin. Näitä ovat työmarkkinoiden dynaamisuuden lisäämiseen ja korkean työttömyysasteen alentamiseen, eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmien tehokkuuden ja riittävyyden varmistamiseen, entistä joustavampien tuote- ja palvelumarkkinoiden luomiseen, yritysten investointiedellytysten sekä tutkimukseen ja innovointiin tehtävien investointien laadun parantamiseen sekä julkishallintojen tehostamiseen.

Kestävän kasvun turvaamiseksi on kyettävä hillitsemään julkisen talouden alijäämiä pitkällä aikavälillä sekä vähennettävä suuria velan määriä. Komission mukaan tarvitaan vastuullista ja kasvua edistävää finanssipolitiikkaa vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti.

– Verojärjestelmistä on tehtävä oikeudenmukaisempia ja tehokkaampia, ja verovilppiin ja -petoksiin on puututtava määrätietoisesti, komissio toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)