Verkkouutiset

”.. että on varaa elää sosiaaliturvan varassa, mutta ei ole varaa mennä töihin”

Eduskunnassa käytiin perjantaiväittelyä perustulosta ja työstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi täysistunnossa, ettei perustulo hänestä ole usein esitetyn kaltainen ”Suuri Kurpitsa, joka tulee ja ratkaisee kaikki ongelmat” esimerkiksi köyhyydestä, kannustinloukuista ja sosiaaliturvasta.

Sitran kokeilua asiasta Zyskowicz kannattaa. Hän sanoi olevansa epäileväinen ajatukselle, että kaikille terveille työkykyisille ”maksetaan rahaa kotiin”. Sen sijaan hän edistäisi osallistavaa sosiaaliturvaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Uskon että kun kokeillaan, niin nähdään myös niitä hyvin vaikeita haasteita joita tällaiseen perustuloajatteluun liittyy, Ben Zyskowicz sanoi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto vastasi esitetyn monta perätöntä väitettä. Alanko-Kahiluodon mukaan kukaan ei ole koskaan väittänytkään, että perustulo korjaisi köyhyysongelman.

– Nykyinen sosiaaliturva ei tunnista monia työn tekemisen muotoja. Osa ihmisistä tekee silpputyötä, ja sosiaaliturvassa jää helposti katveeseen, Outi Alanko-Kahiluoto perusteli perustuloa.

– Päinvastoin kuin Zyskowicz antaa ymmärtää: eihän perustulo pakota ihmisiä jäämään kotiin, vaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä toimii sillä tavalla, että ihmisen ei välttämättä ole mahdollista ottaa työtä vastaan. Voi esimerkiksi olla yksinhuoltaja joka pelkää menettävänsä asumistuen.

Ben Zyskowicz vastasi väitteen perättömistä väitteistä olevan perätön väite.

– Edustaja Alanko-Kahiluodon väite siitä että jonkun yksinhuoltajan ei ole mahdollista ottaa työtä vastaan johtuen nykyisestä sosiaaliturvastamme on mielenkiintoinen. Sehän tarkoittaa sitä, että ihmisillä on varaa olla työtön ja elää sosiaaliturvan varassa, mutta hänellä ei ole varaa mennä töihin, Ben Zyskowicz totesi

– Tämä on tietysti sellainen valuvika nykyisessä sosiaaliturvassa, että se pitäisi korjata kaikista perustulokokeiluista riippumatta.

Sdp:n Eero Heinäluoma yhtyi ihmettelyyn, että kun on pulaa rahasta ja sosiaaliturvaa leikataan, tulee jostain silti innostus puhua perustulosta.

– Ikään kuin se ratkaisisi ongelmat joita meillä tässä ja nyt on. Epäilen että ei tule yhtään rahaa lisää, ristitään se sosiaaliturva jota on käytettävissä millä nimellä tahansa, Heinäluoma sanoi.

Zyskowicz palasi kommentoimaan Alanko-Kahiluotoa.

– Kiinnitin vain huomiota siihen miten suorasukaisesti vihreiden ryhmän puheenjohtaja sanoi, että ihmisillä on tietyissä tilanteissa varaa olla sosiaaliturvalla, mutta heillä ei ole varaa mennä töihin. Onko perustulo tähän ratkaisu? Jos perustulo tämän kannustinongelman pystyisikin ratkaisemaan, niin se olisi yksi sen eittämättä positiivisia puolia. En ole siitä vielä vakuuttunut.

Alanko-Kahiluodon mukaan satunnaista lyhyttä työkeikkaa ei kannata ottaa vastaan joka tilanteessa, koska se voi pudottaa sosiaalietuuksien ulkopuolelle.

– Se on tietysti vaarallinen tilanne, jos on esimerkiksi kolmen lapsen yksinhuoltaja, jonka täytyy kantaa vastuuta että pystyy ostamaan seuraavalla viikolla puuroa pöytään. Me vihreät ajattelemme, että olisihan se aina aprempi että pystyisi tienaamaan sen sosiaaliturvan päälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)