Verkkouutiset

Etla: Suomi joutuu EU:n tehostettuun budjettivalvontaan

Julkisyhteisöjen rahoitusalijäämä syvenee ja julkinen velkaantuneisuus kasvaa selvästi tänä vuonna, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etlan mukaan ensi vuonna julkisen Suomen julkisen velan bruttokansantuoteosuus kohoaa valtion ja kuntien suurten alijäämien myötä 62,8 prosenttiin ja ylittää reilusti EU:n kasvu- ja vakaussopimuksessa sallitun 60 prosentin rajan.

Julkisen talouden alijäämä pysyy alle 3 prosentin viitearvon, mutta niin sanottu rakenteellinen alijäämä ylittää selvästi viitearvonsa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kun julkisen velan ja rakenteellisen alijäämän viitearvot ylittyvät BKT:n laskun takia, Suomella on silti mahdollisuudet välttyä ensi kevään arvioinnissa liiallisen velan ja alijäämän sanktiomenettelyltä.

Etlan mukaan tämä edellyttää kuitenkin, että julkisyhteisöjen rahoitusalijäämän ja velan BKT-suhteen voidaan osoittaa alenevan keskipitkällä aikavälillä.

Vaikka Suomi välttyisi sanktiomenettelyltä, on Etlan mukaan selvää, että julkisyhteisöt joutuvat tehostetun budjettivalvonnan piiriin ensi vuonna alkavalla EU:n ohjausjaksolla.

– Eduskuntavaalien jälkeen muodostettava uusi hallitus joutuu linjaamaan hallitusohjelmansa ensi kesänä annettavien varsin yksityiskohtaisten EU:n neuvoston politiikkasuosituksien mukaisesti, Etla toteaa tuoreessa suhdanne-ennusteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)