Verkkouutiset

Espoon kaupungin nimissä perustetusta Gmail-osoitteesta on lähetetty väärää tietoa koronarajoituksista tapahtumien järjestäjille. LEHTIKUVA/JARNO MELA

Espoon nimissä levitetään väärää koronatietoa

Kouluihin on myös kohdistettu rokotevastaista uhkailua.

Espoon kaupungin nimissä perustetusta Gmail-osoitteesta on lähetetty väärää tietoa koronarajoituksista tapahtumien järjestäjille. Viestejä on lähetetty ainakin talviurheilukilpailujen järjestäjille.

Viesteissä on useita virheellisiä väittämiä. Ainakin osa viesteistä on allekirjoitettu ”Espoon koronaviruksen ennaltaehkäisytiimin” nimissä.

Jos Espoon kaupunki ohjeistaa sähköpostitse, viesti tulee aina espoo.fi- tai opetus.espoo.fi-loppuisesta osoitteesta. Ajantasaiset tiedot Espoossa voimassa olevista koronarajoituksista ja -suosituksista löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

– Kehotan ihmisiä varovaisuuteen. On erittäin ikävää, että tällaista disinformaatiota eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa levitetään jälleen. Jos et ole aivan varma, että kyseessä on virallinen viranomaisten ohjeistus, älä ainakaan jaa sitä eteenpäin, ohjeistaa Espoon kaupungin turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen.

Jos haluat ilmoittaa saamistasi epäilyttävistä viesteistä, ota yhteyttä kaupunkiin sähköisen palautekanavan kautta. Valitse palautteesi aiheeksi ”Muu ja yleinen palaute” ja edelleen ”Turvallisuus Espoon kaupungissa”, niin viestisi ohjautuu suoraan turvallisuusasiantuntijoillemme.

Uudellamaalla on kielletty henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.1.2022 asti. Kielto ei koske ulkotapahtumia, eli esimerkiksi hiihtokilpailuja saa järjestää.

Ulkotiloissa tapahtuvia kokoontumisia tai niiden henkilömäärää ei ole rajoitettu, mutta niiden järjestäjän täytyy huomioida osallistujien terveysturvallisuus tartuntatautilain mukaisesti.

Espoon kaupungin mukaan toiminta täytyy järjestää niin, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Mihinkään toimintaan ei saa osallistua flunssaoireisena.

Vahva suositus on, että ohjaajat ja yli 12-vuotiaat käyttävät sisätiloissa ollessaan kasvomaskia, jos terveydelliset syyt eivät ehdottomasti estä sen käyttöä. Maskia ei tarvitse käyttää liikuntasuoritusten aikana. Muiden kuin harrastajien ja ohjaajien oleskelu harrastus- ja pukeutumistiloissa minimoidaan.

Rokotevastaista uhkailua kohdistettu kouluihin

Osa Espoon kaupungin kouluista puolestaan on saanut oppilaidensa vanhemmilta uhkaavia viestejä, joissa kielletään niin lapsen rokottaminen, maskin käyttö kuin käsidesin käyttöön kehottaminen, ellei kyseessä ole lapsen oma käsidesi.

Viesteissä varoitetaan, että sitä käytetään tarvittaessa todisteena oikeustoimissa.

Turvallisuuspäällikkö Häkkisen mukaan Espoossa noudatetaan valtakunnallisia rokotusohjeita ja -suosituksia.

– Emme rokota ketään väkisin, ja alle 12-vuotiaiden rokottamiseen vaadimme kaikkien huoltajien allekirjoittaman kirjallisen luvan. Espoossa emme myöskään anna koronarokotuksia kouluilla, vaan vain rokotuspisteissä, joissa alle 12-vuotiaalla täytyy olla aina vähintään yksi aikuinen mukanaan.

– Emme hyväksy henkilöstöömme kohdistuvaa painostusta missään muodossa. Olemme työnantajana vastuussa henkilöstömme työhyvinvoinnista. Tarvittaessa ilmoitamme matalalla kynnyksellä poliisille painostuksesta ja asiattomasta toiminnasta henkilöstöämme kohtaan, toteaa Häkkinen tiedotteessa.

Uusimmat
MAINOS