Verkkouutiset

Esko Valtaoja. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Esko Valtaoja woke-ilmiöstä: Elitististä pelleilyä, vainoharhaista syyttelyä

Professorin mielestä kyse on eräänlaisesta käänteisestä rasismista.

Avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja kirjoittaa Seurassa woke-ilmiöistä.

Hänen mukaansa Afrikan tähdestä meuhkaaminen ja kulttuurisesta omimisesta huolestuminen kasvattavat vain kuilua eri ihmisryhmien välillä.

Valtaoja luettelee tapauksia Suomestakin: tiernapoikien murjaanien kuningas, kulttuuriseksi omimiseksi väitetyt letitetyt hiukset ja väärän väristen ihmisten valinnat.

– Näin ei ratkaista todellisia ongelmia, Esko Valtaoja toteaa.

– Jos tämä nyt on sitä maailmaa paremmaksi tekevää ”woke”-kulttuuria, johon kuuluva on alati ”hereillä”, tietoinen yhteiskunnallisesta alistamisesta ja muista epäkohdista, laskekaa minut tästä lähtien pysyvästi unikekojen porukkaan.

Hänen mukaansa ”todelliset ongelmat eivät ratkea elitistisellä pelleilyllä tai vainoharhaisella syyttelyllä, vaikka tarkoitus olisi kuinka jalo”.

– Riisto- ja rotuongelmatkin ovat jossain aivan muualla kuin Afrikan tähdessä tai Peppi Pitkätossun neekerikuningas-isässä.

– Eikä sukupuolinen tasa-arvo edisty sillä, että heterot eivät enää saa näytellä homoja elokuvissa, tai että aina muistetaan käyttää vain ja yksinomaan poliittisesti täysin korrektia nimitystä – tällä haavaa LGBTQ+, kohta ehkä vieläkin monikirjaimisempi.

”Kulttuurisesta omimisesta” on hänen mukaansa tullut paheksuntaa, joka kääntää tärkeät asiat päälaelleen.

– Se vain kasvattaa eri ryhmien välisiä jännitteitä ja lisää juuri sitä toiseutta, mistä meidän päinvastoin pitäisi päästä eroon, Valtaoja luonnehtii.

– Se on eräänlaista käänteistä rasismia, joka korostaa yhä uudelleen kuinka ”nuo” eivät kuulu ”meihin”. Meidän kuplassa ei sovi käyttää tuollaisia lettejä kuin noiden kuplassa. Minä en tämän värisenä voi ikinä kuulua tuohon kuplaan.

– Turistiparat eivät kuulemma enää uskalla ostaa saamelaisia käsitöitä, koska pelkäävät loukkaavansa jotakuta. Edistä siinä sitten kulttuurien välistä ymmärrystä.

Uusimmat
MAINOS