Verkkouutiset

Veikkausvarojen kytky järjestöjen rahoitukseen halutaan lopettaa

Kokoomusnuoret tulouttaisi Veikkauksen voittovarat osaksi valtion budjettia.

Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdali esittää sosiaali- ja terveysalan, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisojärjestökentän sekä tieteen ja taiteen rahoituksen siirtämistä osaksi normaalia budjettirahoitusta.

Muutos tarkoittaisi sitä, että veikkausvoittovarat tuloutettaisiin jatkossa osaksi valtion budjettia ja erillinen kytky järjestöjen rahoituksen ja Veikkauksen välillä purettaisiin.

– On ongelmallista, että kansalaisjärjestöjen rahoitus on sidottu siihen, kuinka paljon rahaa suomalaiset häviävät uhkapeleihin. Kansalaisjärjestökentän riippumattomuus poliittisista ja taloudellisista suhdanteista olisi järjestettävissä ilman rahapelijärjestelmän tai Veikkauksen ja avustusjärjestelmän välistä kytkentää, sanoo Abdali.

Kokoomusnuorten mielestä on tärkeää, että jatkossakin kansalaisjärjestökentän, tieteen ja taiteen rahoitus on riippumatonta poliittisista suhdanteista.

– Avustusjärjestelmän on perustuttava lainsäädännössä määriteltyihin tavoitteisiin. Avustusten suuruuden on määräydyttävä avustusviranomaisen määrittelemien ehtojen perusteella.

Kokoomusnuoret vahvistaisi lisäksi yksityisen rahoituksen roolia.

– Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotoiminnan rahoitusta voitaisiin helpottaa muun muassa keventämällä rahankeräykseen liittyvää sääntelyä. Suomessa on kannustettava nykyistä vahvemmin keräämään yksityisen sektorin rahoitusta kolmannen sektorin toimijoille. Rahankeräyksen helpottaminen ja verovähennysoikeus järjestöille tapahtuviin lahjoituksiin olisivat suuria askelia eteenpäin, ehdottaa Abdali.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)