Verkkouutiset

Valko-Venäjä kostaa EU:lle – näin pakolaisia virtaa länteen

Myös Turkki luo epävakautta EU:hun lähettämällä pakolaisia Valko-Venäjän kautta Liettuaan.

Pakolaiset tulevat Turkista ja Irakista. EU:n ja Valko-Venäjän suhteet kokivat merkittävän kolauksen, kun maan autoritaarinen presidentti Aljaksandr Lukashenka voitti vaaleissa vilpillisesti. Siitä  alkoivat laajat mielenosoitukset.

Oppositio on Valko-Venäjällä tukahdutettu voimalla. Toukokuussa Valko-Venäjä pakotti sen ilmatilassa olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskissä sepitetyn pommiuhan vuoksi. Matkustajakoneen määränpää oli Liettua.

Koneen laskeutumisen seurauksena kaksi opposition edustajaa pidätettiin Minskissä Valko-Venäjän viranomaisten toimesta. Oppositioaktivisti Roman Protasevitsh otettiin kiinni Minskin lentokentällä. Protasevitsh on Nextan entinen toimittaja.

Oppositiota edustava Nexta-kanavat auttoivat järjestämään mielenosoituksia vilpillisten presidentinvaalien jälkeen.

Valko-Venäjän hybridisota

Valko-Venäjän oppositiota on tukenut rajanaapuri Liettua. Lukashenka uhkasi EU:ta toukokuun lopussa siirtolaisilla ja huumeilla. Newsweekille Lukashenka sanoi ”Me pysäytimme siirtolaiset ja huumeet – nyt joudutte itse ottamaan kiinni ja hoitelemaan ne.”

Kesäkuussa pakolaisten määrä Liettuaan Valko-Venäjältä on kolminkertaistunut. Liettuan sisäministeri, Agne Bilotaiten mukaan kyseessä on Valko-Venäjän hybridisodankäynti Liettuaa vastaan.

Pakolaiset lennätetään Istanbulista ja Bagdadista Minskiin, josta Valko-Venäjän viranomaiset auttavat pakolaisia ylittämään raja-alue EU:n rajojen sisäpuolelle. Myös Puolaan kohdistuu samantapaista hybridisodankäyntiä, mutta Liettuaan verrattuna pienemmässä määrin.

Turkki ja Iran luovat epävakautta unioniin

Vuoden 2015 pakolaiskriisin seurauksena EU ja Turkki solmivat pakolaissopimuksen. Sopimuksen mukaan Turkki estää pakolaisilta pääsyn Eurooppaan ja vastineeksi saa rahaa. Suurin osa Turkissa oleskelevista pakolaisista on naapurimaa Syyriasta.

Yhteensä Turkissa on lähes neljä miljoonaa pakolaista. Turkki on käyttänyt syyrialaisia proxy-sodassa Libyassa. Nyt Turkki luo epävakautta EU:hun lähettämällä pakolaisia Valko-Venäjän kautta Liettuaan. Samalla Turkki rikkoo pakolaissopimusta, eikä sille ole ollut seuraamuksia asiasta.

Irak on ollut Yhdysvaltain invaasion jälkeen vuonna 2003 läheisessä liitossa Iranin islamilaisen tasavallan kanssa. Iran hallitsee Irakin keskushallintoa ylimmän islamilaisen neuvoston -puolueella sekä DA WA -puolueella.

Lukashenkan uhkauksen jälkeen suurin osa pakolaisista, jotka ovat saapuneet Liettuaan, ovat lentäneet Minskiin Bagdadista. Iranin islamilainen tasavalta on liittoutunut Valko-Venäjän ja Turkin kanssa epävakauttamaan EU:ta. 18. kesäkuuta järjestetyissä presidentinvaaleissa, jossa äänestysprosentti oli ennätyksellisen alhainen, Ebrahim Raisi valittiin Iranin presidentiksi.

Raisi oli ”kuoleman neuvostossa”, jossa päätettiin Iran-Irak -sodan jälkeen 5[nbsp]000 poliittisen vangin teloittamisesta. Iran tuki Bashar al Assadin hallintoa Syyrian kansannousun alettua vuonna 2011. Lisäksi Iran hallitsee Irakin keskushallintoa ja Hizbollahia Libanonissa. Iranilla on kykyä kostaa sille asetettuja talouspakotteita lähettämällä Eurooppaan pakolaisia.

Pakolaiskriisi vuonna 2015 oli Iranilta onnistunut hybrisodankäynnin muoto. Euroopan ja Yhdysvaltain tulisi käynnistää selvä strategia, kuinka toimia Irania vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on osittain vapauttanut Iranin varoja ja yhä edelleen Bidenin hallinnolla on halua palata vuoden 2015 ydinsopimukseen, vaikka Raisi on sanonut, ettei islamilaisen tasavallan alueellinen politiikka ja ballistiset ohjukset ole neuvoteltavissa.

Bidenin hallinnon toiminnasta kertoo paljon se, että hänen hallinnon Iran-strategiasta vastaa Iranin islamilaisen tasavallan presidentin, Hassan Rouhanin neuvonantajan tytär Ariane Tabatabai. Paradoksaalisesti Iranin hallinnon myötäilijät kertovat Bidenille, mitä tehdä Lähi-idässä.

BIJAN REZAI JAHROMI

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)