Verkkouutiset

Entinen pääministeri: ”Ruotsi on menossa rikki”

Ruotsin entinen pääministeri pitää vaalien tulosta osoituksena kansalaisten protestista aikaisempaa politiikkaa vastaan.

Syy ruotsidemokraattien menestykseen on sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen liiallinen samankaltaisuus. Tätä mieltä on Ruotsin entinen pääministeri, sosiaalidemokraattien Göran Persson. Hän kuvailee vaalien tulosta todelliseksi korvapuustiksi pääkaupunkikeskeisille liikkeille. Persson puhui Ruotsin yleisradion SVT:n Agenda-ohjelmassa.

– Ruotsidemokraattien menestys koko maan laajuisesti on reaktio tilanteeseen, jossa Ruotsi on menossa rikki. Pääkaupungin ulkopuolella ihmiset kärsivät huonosta mobiilikattavuudesta, siitä, etteivät junat kulje, matalista eläkkeistä, katoavista työpaikoista, pois muuttavista nuorista sekä maatalouden alasajosta. Vaalitulos on mielenilmaus tätä kohtaan, sanoo Persson.

Persson uskoo, että monet äänestivät ruotsidemokraatteja siksi, että esimerkiksi sosiaalidemokraattinen puolue ei ole uskaltanut ottaa riskejä tai osoittaa eroja maltilliseen kokoomukseen nähden. Puolueet ovat hänestä liian lähellä toisiaan, mikä ruokkii protestikäyttäytymistä silloin, kun ihmiset ovat tyytymättömiä politiikkaan.

Perssonin mukaan ruotsalainen politiikka ylipäätänsä kärsii triangulaatiosta. Termi kuvaa tilannetta, jossa esimerkiksi puolue lähenee poliittista vastustajaansa houkutellakseen ääripäiden väliin jääviä äänestäjiä.

Haastattelussa Persson kommentoi myös sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin tilannetta sekä hallitusneuvotteluja. Hänen mukaansa seuraavia neljää vuotta on hankala arvioida etukäteen.

– Jos olen oikeassa, niin ruotsidemokraattien kannattajat kokevat jääneensä ulkopuolisiksi. Heidät tavoitetaan vain satsaamalla oikeudenmukaisuuteen ja työhön, Persson arvioi.

Uusimmat
MAINOS