Verkkouutiset

Entinen Nato-komentaja: Venäjä ja länsi ovat sodassa vuonna 2017

Brittikenraali ennustaa, että Venäjä valloittaa osan Itä-Ukrainaa ja hyökkää Baltiaan ja sytyttää sodan Venäjän ja lännen välille, kertoo The Guardian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennusteen esittää entinen Naton varakomentaja, kenraari Sir Alexander Richard Shirreff keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan 2017 War With Russia.

Kenraalin mukaan tapahtumat Krimillä tuhosivat kylmän sodan jälkeisen järjestyksen ja laittoi alulle sodan, joka syttyy ensi vuonna.

Shirreffin skenaariossa estääkseen itselleen uskotteleman Naton saarrostuksen, Venäjä valloittaa alueita Itä-Ukrainasta avatakseen maayhteyden Krimille ja hyökkää Baltian maihin. Latvia on hänen mukaansa ensimmäinen maa, johon Venäjä hyökkää.

Shirreff toimi Naton Euroopan joukkojen varakomentajana vuosina 2011-14. Lehden mukaan hän riskeeraa maineensa moisella ennustuksella, mutta kenraalin mukaan skenaario on lähellä tulevia mahdollisia konflikteja, joita sotapeleissä on tutkittu.

Shirreff totesi lehden mukaan, että tämä skenaario on vielä vältettävissä, jos Nato laittaa riittävän määrän joukkoja Baltian maihin. Tällaisesta on tarkoitus keskustella Nato-maiden huippukokouksessa ensi heinäkuussa Varsovassa.

Vaikka Baltian maat ovat Naton jäseniä, se ei välttämättä hillitse Venäjää. Shirreff huomauttaa, että historia on täynnä eri maiden johtajien järjettömiä päätöksiä. Hän arvioi, että Vladimir Putin voi hyökätä Baltiaan ja uhata ydinaseilla, jos Nato ryhtyy sotilaallisiin toimiin Venäjää vastaan.

Shirreffin mukaan Venäjän suhteen ei ole syytä elätellä minkäänlaisia illuusioita, mukaan lukien ydinaseiden käyttö.

Hän kuvaa Venäjää tällä hetkellä lännen vaarallisimmaksi vastustajaksi, ja että Putinin toimet voidaan pysäyttää vain, jos länsi herää todelliseen sodan mahdollisuuteen ja toimii pikaisesti.

Kirjan esipuheen kirjoittanut yhdysvaltalainen amiraali, Naton Euroopan joukkojen entinen ylipäällikkö James Stavridis toteaa, että Putinin hallinnon aikana Venäjä on siirtynyt vaaralliselle kurssille ja jos sen annetaan jatkua, se voi johtaa yhteenottoon Naton kanssa.

– Ja se tarkoittaa sotaa, joka voi hyvin helposti johtaa ydinaseiden käyttöön, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)