Verkkouutiset

Entä nyt? EU-johtajat käyvät läpi koko unionin tulevaisuutta

Yhtenäisenä esiintyneet 27 jäsenmaan johtajat vakuuttivat EU:n selviävän Brexitistä voittajana. Kulisseissa kuplii keskustelu poliittisen kulttuurin ongelmista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unionin maiden johtajat jatkoivat keskiviikkona Brysselissä keskusteluja Britannian ja unionin tulevasta suhteesta.

Ilman brittejä 27 jäsenmaan kesken käydystä kokouksesta irtosi kotiin viemisiksi vasta vähän konkretiaa uuden sopimuksen sisällöstä tai eroneuvotteluiden käytännön askelmerkeistä. Mollivoittoista kokoontumista synkisti entisestään Istanbulin lentokentällä Turkissa eilen tapahtunut terroristi-isku.

– Linjasimme, että sisämarkkinoille pääsyn ehtona on, että Britannia kunnioittaa kaikkia EU:n neljästä vapaudesta eli ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palveluiden vapaata liikkuvuutta. Muutoin keskustelut ovat vasta alussa, totesi pääministeri Juha Sipilä.

Keskityttävä konkretiaan

Brexit on avannut unionin eteen Pandoran laatikon täynnä vaikeita kysymyksiä. Yksi suurimmista on kysymys EU:n tulevaisuudesta: miksi EU on olemassa ja mitä yhteisössä on nyt pielessä.

Juha Sipilän mukaan EU ei tarvitse uusia julistuksia tai perussopimusta vaan yhtenäisyyden lisäksi käytännönläheisiä toimia: lakien parempaa toimeenpanoa jäsenmaissa ja EU:n katteettoman mollauksen lopettamista.

Kokouksen kulisseissa puhutti yksi aihe ylitse muiden: kuinka voi olla mahdollista, että yhden jäsenmaan, yhden puolueen ja loppukädessä yhden miehen, Britannian pääministeri David Cameronin, valtapeli voi aiheuttaa moisen sotkun.

– Toivon, että tämä kriisi herättää Euroopan. Poliittisen kulttuurin muutos on välttämätön, summasi EPP-puolueen pääsihteeri Antonio López-Istúriz eurooppalaisten keskustaoikeistopuolueiden tunnelmat Verkkouutisille.

Pääsihteerin mukaan jäsenmaissa on päästävä eroon äänestäjien huijaamisesta ja vastuuttomasta takinkääntelystä.

– Kansalaisen ääni ei populistien käsissä paljon paina. Kaikkialta löytyy liikaa esimerkkejä, kuinka ennen vaaleja sanotaan toista ja vaalien jälkeen kelkka käännetään täysin, totesi López-Istúriz ja muistutti Brexit-kampanjan perustuneen pitkälti valehtelulle.

Faktapolitiikka vaatii puolustajia

Ihmisten on López-Istúrizin mukaan voitava luottaa politiikkoihin linjauksiin. Eurooppalainen demokratia ei enää monta vuotta kestä tällaista menoa.

– Kaikki vastuulliset puolueet vasemmalta oikealle ovat tästä samaa mieltä.

Pääsihteeri alleviivasi, että EPP-puolueiden on nyt entistä vahvemmin seistävä faktoihin ja arvoihin perustuvan politiikan takana. Hänen mukaansa on selvää, että Brexit on antanut populistipuolueille lisää käyttövoimaa.

– Kaikki eurooppalaiset keskustaoikeistopuolueet saavat seuraavissa vaaleissa vastaansa entistä vahvemmat populistivoimat.

27 jäsenmaata kokoontuvat seuraavan kerran 16. syyskuuta Bratislavaan puimaan unionin tulevaisuutta ja Britannia-suhdetta.

Britannian odotetaan antavan siihen mennessä virallisen eroilmoituksen uuden pääministerin allekirjoituksella varustettuna. Neuvoston on määrä asettaa poliittiset suuntaviivat ja komissio puolestaan vastaa käytännön eroneuvotteluista.

HELI SATULI, Bryssel

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)