Verkkouutiset

Ensin Kiina kiisti kohuleirit – ja nyt laillisti ne

Sinkiangin maakunta Luoteis-Kiinassa laillisti 'ääriajattelun vastaiset ideologiset koulutuskeskukset'.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kiinan vanginneen satojatuhansia turkinsukuiseen ja islaminuskoiseen vähemmistökansaan, uiguureihin, kuuluvia henkilöitä näiden kotimaakunnassa Sinkiangissa. Vangitut on viety uudelleenkoulutusleireille, joissa heihin on yritetty iskostaa isänmaallisuutta ja uskollisuutta Kiinaa kohtaan.

Elokuun lopulla YK:n rotusyrjinnän poistamista valvova komitea ilmaisi huolensa, että uiguureja ja muita muslimeja pidetään pitkiä aikoja vankeudessa ilman syytteitä. Myös Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence on syyttänyt Kiinaa leireistä.

Tähän mennessä Kiina on tiukasti kiistänyt mielivaltaiset pidätykset ja uudelleenkoulutusleirien olemassaolon ja väittänyt, että maassa vallitsee uskonnon- ja omantunnonvapaus. Kiina väitti myös YK:ssa Sinkiangin asukkailla olevan täydet kansalaisoikeudet. Nyt kuitenkin maakunnan uusi 33. pykälä säätää seuraavaa:

”Valmistavien koulujen kaltaisten oppilaitosten tulee järjestää yhteisen kansallisen kielen, lainsäädännön ja säädösten opetusta; opettaa soveltavia taitoja sekä antaa ekstremismin vastaista ideologista, psykologista ja käytöksellistä uudelleenkoulutusta ajattelun muuttamiseksi; ja auttaa heitä näin palaamaan perheen ja yhteiskunnan pariin”, siteeraa uutiskanava CNN.

Leireille joutuneet ovat kertoneet, että heistä on yritetty puristaa pois uiguuri- ja muslimi-identiteettiä. Heidät on pakotettu toistamaan isänmaallisia iskulauseita, vallankumouksellisia lauluja ja opettelemaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin opetuksia.

Viime maanantaina viranomaiset aloittivat halal-vastaisen kampanjan, jonka osana viranomaisten täytyy vannoa uskollisuutta kommunistiselle puolueelle ja kieltää uskonnolliset näkemykset, koska ainut sallittu uskonto on marxismi-leninismi.

Uusimmat
MAINOS