Verkkouutiset

LKS 20171007 LKS 20120526 Harmaa talous. Konkurssi. ... Grey market. Bankruptcy. Tax deduction. LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

Ensi vuonna voi olla edessä konkurssiaalto

Nykyinen maksukyvyttömyysaste on keinotekoisen matala valtioiden antamien tukien vuoksi.

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijayritys Atradius odottaa ensi vuonna maksukyvyttömyystapausten lisääntyvän maailmanlaajuisesti jopa 33 prosenttia, sillä koronapandemiaan liittyvät verohelpotukset on lopetettu kokonaan siihen mennessä useimmilla markkinoilla.

Nykyinen maksukyvyttömyysaste on keinotekoisen matala valtioiden antamien tukien vuoksi. Toisin kuin pandemian alussa odotettiin, yritysten maksukyvyttömyys ei lisääntynyt maailmanlaajuisesti vuonna 2020, vaan maailmanlaajuinen maksukyvyttömyysindeksi laski jopa 14 prosenttia viime vuonna.

Vuoden 2022 jälkeen Atradius ennakoi, että maksukyvyttömyys alkaa jälleen laskea tai pysyy vakiona.

– Tämä johtuu siitä, että maksukyvyttömyysaste on suurelta osin palautunut normaaliksi ja heikoimmat yritykset ovat jo menneet konkurssiin. On selvää, että julkisen talouden tuen asteittainen poistaminen voi aiheuttaa haasteita joillekin yrityksille lyhyellä aikavälillä. Etenkin velkaantuneet yritykset ovat erityisen haavoittuvaisia.

Mitä euroalueen elpymiseen tulee, Atradiuksen ekonomistien tekemä julkaisu ennustaa euroalueen BKT:n kasvavan tänä vuonna 5,1 prosenttia vuoden 2020 6,5 prosentin supistumisen jälkeen.

Syvimmistä taantumista vuonna 2020 kärsineet maat tulevat elpymään voimakkaimmin tänä vuonna. Vuonna 2022 BKT:n kasvun odotetaan euroalueella olevan suhteellisen vahva, 4,4 prosenttia.

Näemme elpymistä etenkin niissä maissa, kuten Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa, jotka asettivat tiukkoja pandemiaan liittyviä rajoituksia vuonna 2020. Turismin lisääntyessä maat, joilla on suurin riippuvuus tästä sektorista, elpyvät matkailun myötä.

– Poikkeusajat pakottivat meidät tekemään asioita toisin, ja nyt onkin aika miettiä, mitä odotuksia meillä on tulevaisuudelle. Jatkon kannalta olennaista on se, miten pysymme vauhdissa mukana. Oikein valitut yhteistyökumppanit ja työkalut tukevat yrityksen toimintaa, voivat johtaa uusiin innovaatioihin sekä kasvattaa asiakaspohjaa. Keskinäinen sparraaminen voi olla yksi keino kääntää Suomi kasvun tielle, Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala sanoo.

Uusimmat
MAINOS