Verkkouutiset

Energiajuomille vaaditaan korkeaa haittaveroa

Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain kymmeniä soittoja vanhemmilta, joiden lapset ovat juoneet energiajuomia.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sekä ryhmä kansanedustajia esittävät hallitukselle ja eduskunnalle, että vuoden 2019 valtion talousarvioon tulisi sisällyttää energiajuomille erityisen korkea haittavero. Energiajuomia koskeva vero tulisi osaksi  virvoitusjuomaveroa.

Ryhmän laatiman tiedotteen mukaan energiajuomilla on todettu olevan monia terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia. Nämä liittyvät kofeiinin lisäksi energiajuomien sokeripitoisuuteen ja happamuuteen sekä erilaisiin muihin ainesosiin.

Terveyshaitat voivat näkyä monin eri tavoin, kuten painonnousuna, uniongelmina, levottomuutena, heikentyneenä hammasterveytenä tai sydänperäisinä vaivoina. Suomessa sairaaloissa hoidetaan tiedotteen mukaan nuoria, joilla on ollut muun muassa korkea syke energiajuomien takia.

Energiajuomien haittaveroa vaativat yhdessä lapsiasiavaltuutetun kanssa Outi Alanko-Kahiluoto, (vihr.), Mia Laiho, (kok.), Merja Mäkisalo-Ropponen, (sd.),Aino-Kaisa Pekonen, (vas.), Pekka Puska, (kesk.), Veronica Rehn-Kivi, (r.) sekä Päivi Räsänen, (kd.).

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)