Verkkouutiset

Emma Kari: Saamelaisten viesti Jäämeren radasta otettava vakavasti

Vihreiden kansanedustaja vaatii hallitusta kuuntelemaan saamelaisten kritiikkiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Saamelaisten viesti on hyvin selvä: Jäämeren rataa ei haluta. Rata uhkaisi saamelaisten kulttuuria ja pohjoisen arvokasta luontoa. Saamelaisten huoli jää liian vähälle huomiolle valtion johdossa, toteaa vihreiden kansanedustaja Emma Kari tiedotteessa.

Karin mukaan saamelaiset ovat pitkin syksyä osoittaneet Saamenmaalla mieltään Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnittelemaa Jäämeren rataa vastaan.

Saamelaiset ovat vastustaneet hanketta näkyvästi myös tällä viikolla, kun Rovaniemellä on kokoonnuttu käsittelemään Arktista aluetta.

Karin mukaan saamelaiskäräjät on todennut, ettei sitä ole kuultu hankkeen valmistelussa. Jäämeren rata ja erityisesti valittu reittivalinta rikkoisi saamelaisten oikeutta omaan kulttuuriin estämällä pääsyn perinteisille maille ja näin ollen estämällä kulttuurin harjoittamisen.

Kari korostaa Jäämeren radan suunnitellun linjauksen olevan erityisen haitallinen kolttasaamelaisille, joiden alueen rata halkaisee kahtia.

– Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio on kutsunut Jäämeren rataa täydelliseksi katastrofiksi saamelaisille. Kolttien kyläkokous, kolttasaamelaisten itsehallintojärjestelmä, on lausunnossaan todennut hankkeen uhkaavan koko kolttasaamelaisen kulttuurin olemassaoloa. Nämä ovat vakavia viestejä, joita ei voi ohittaa, Kari toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)