Verkkouutiset

Elokapina kehottaa jättämään velat maksamatta

Aktivistien mukaan lainojen maksamatta jättäminen ravistelisi pankkeja ja päättäjiä.

Radikaali Extinction Rebellion -ilmastoaktivistiliike kehottaa seuraajiaan jättämään esimerkiksi luottokortti- ja asuntovelkansa maksamatta ja ottamaan lainoja ilman aikomusta maksaa niitä takaisin. Suomessa Elokapinana tunnetun ryhmän kampanjan ideana on pakottaa pankkeja ja hallituksia tekemään enemmän päästöjen vähentämiseksi.

Asiasta uutisoivan The Timesin mukaan Elokapina luonnehtii toimintaa ”finanssitottelemattomuudeksi” ja ”rahakapinaksi”. Siinä säästyvät rahat pitäisi lahjoittaa ilmastonmuutoksen koviten koettelemien auttamiseen.

Elokapinan perustajiin kuuluvan Gail Bradbookin mukaan tarkoituksena on ”ravistella” hallituksia ja pankkeja tekemään nopeampia ja kattavampia toimia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Olemme saaneet maailman heräämään, mutta tähän hätätilaan, jossa olemme, ei ole saatu hätävastausta. Toivomme, että tähän lähtevät mukaan kaikki järkevät ihmiset, jotka ovat halukkaita käymään keskustelua, Bradbook sanoo.

Hänen mukaansa ilmastotekoja on viivyttänyt käsitys niistä ”vasemmistolaisena asiana”.

–  Kun otetaan huomioon eriarvoisuuden vaikutus ja se, miten niin harva aiheuttaa niin suuria määriä hiilidioksidipäästöjä, on kyse käytännön kysymyksestä, hän jatkaa.

Bradbookin mukaan finanssitottelemattomuuteen osallistuville tiedotetaan etukäteen toiminnan mahdollisista seurauksista.

Uusimmat
MAINOS