Verkkouutiset

Elina Valtonen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Elina Valtonen Verkkouutisille: Nyt pitää tehdä töitä Ruotsin jäsenyyden puolesta

Suomen Nato-valtuuskunnan puheenjohtaja tapaa lähipäivinä ruotsalaisen kollegansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkin parlamentti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden torstaina hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa. Nyt kaikki jäsenmaat ovat ratifioineet Suomen liittymisen puolustusliittoon.

– Tuntuu fantastiselta. Eihän tässä voi muuta sanoa. Kiitos, Ankara, sanoo Suomen Nato-valtuuskunnan puheenjohtaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Elina Valtonen Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ruotsin Nato-jäsenyys odottaa yhä Turkin ja Unkarin hyväksyntää.

– Suomen liittyminen Naton jäseneksi tietysti vahvistaa pohjolan turvallisuutta, mutta yhtä lailla koko Euroopan ja Naton liittokunnan turvallisuutta. Nyt meidän pitää tehdä hartiavoimin töitä sen puolesta, että Ruotsi saadaan mukaan mahdollisimman pian, Valtonen toteaa.

Nato-valtuuskunnan puheenjohtaja Valtonen kertoo tapaavansa lähipäivinä ruotsalaisen kollegansa Hans Wallmarkin.

– Aion hänelle tarjota apua. Yhdessä olemme tietysti vuoden ajan kulkeneet eri tapaamisissa Nato-maiden kanssa, ja olemme muun muassa Turkin valtuuskuntaakiin tavanneet pariin otteeseen porukalla. Kaikki panokset laitetaan nyt sen eteen, että Ruotsistakin tulee Naton jäsen.

Suomen tie Naton jäseneksi on nyt loppusuoralla.

– Suomesta tulee vastuullinen ja luotettava Nato-maa, joka tulevaisuudessakin pitää huolta omasta vahvasta puolustuskyvystään ja tietysti korkeasta maanpuolustustahdosta, joka on meille suomalaisille ominaista. Näitä meidän vahvuuksiamme tietysti käytetään koko liittokunnan ja läntisen maailman hyväksi, Valtonen sanoo.

Hänen mukaansa Suomen pitää kannustaa muita jäsenmaita nostamaan puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, jota Nato edellyttää jäseniltään. Valtosen mukaan toinen tärkeä tavoite on vahvistaa liittokunnan omaa puolustusteollisuutta. Tätä edellyttää hänen mukaansa paitsi Ukrainan auttaminen, myös Naton jäsenmaiden oman turvallisuuden ja puolustuskyvyn vahvistaminen.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)