Verkkouutiset

Elina Lepomäki: Oppisopimus voisi olla menestys

Kokoomusedustajien mukaan väylää hyödynnetään Suomessa liian vähän.

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Juhana Vartiainen kannattavat oppisopimuskoulutuksen laajempaa hyödyntämistä Suomessa.

Kansanedustajat kommentoivat maanantaina julkaistua osaajakyselyä, jonka mukaan yritykset kokevat oppisopimuksella palkkaamisen kannattamattomaksi. Kauppakamarit ehdottavat ratkaisuksi palkkaporrastusmallia, jossa aloittelijan palkka laskettaisiin esimerkiksi puoleen työehtosopimuksen vähimmäispalkasta.

Tämän uskottaisiin vähentävän yritysten kustannusriskiä ja luovan parhaimmillaan satoja tai jopa tuhat työpaikkaa vuodessa.

– Uusi työntekijä on riski, koska ei tiedetä hänen ominaisuuksiaan etukäteen. Erinomainen avaus, oppisopimuksen puute nuorten kanavana on Suomen kurjimpia ongelmia, Juhana Vartiainen toteaa Twitterissä.

Suomessa yritykset hyödyntävät jo nyt jonkin verran oppisopimuksia, mutta lähinnä vain jo olemassa olevan henkilöstönsä osaamisen parantamiseen. Tilastojen mukaan vuonna 2018 vain noin kuusi prosenttia kaikista oppisopimusoppilaista oli alle 20-vuotiaita.

Tilanne on täysin päinvastainen esimerkiksi Sveitsissä, jossa kaksi kolmasosaa nuorista suorittaa 3–4-vuotisen oppisopimuskoulutuksen. Elina Lepomäen mukaan malli olisi tervetullut myös Suomeen.

– Oppisopimuskoulutus on ollut germaanisissa maissa menestysresepti, jonka avulla nuoret, maahanmuuttajat ja uranvaihtajat pääsevät nopeasti uuteen alkuun, Elina Lepomäki katsoo.

– Tämä väylä pitäisi avata myös meillä Suomessa!

https://www.facebook.com/elinalepomaki1/posts/3044835092193494

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS