Verkkouutiset

Elina Lepomäki: Markkinatalous on paras ratkaisu köyhyyteen

Kokoomuksen kansanedustaja olisi valmis leikkaamaan tukia veronkorotusten välttämiseksi.

– Ajattelen, että markkinatalous on paras ratkaisu köyhyyden ja eriarvoisuuden ongelmiin, kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoo Kelan Sosiaalivakuutus -lehden haastattelussa.

Hän määrittelee itsensä klassiseksi liberaaliksi. Lepomäki on valmis leikkaamaan tukia ja palveluita, jotta veronkorotukset voitaisiin välttää.

Hänestä Suomi tarvitsee nykyistä paremmat työmarkkinat. Lepomäen mielestä työlainsäädännön avaaminen ja mahdollisuus työskennellä työehtosopimuksia pienemmällä palkalla tai muuten heikommin ehdoin olisi lääke eritoten nuorten syrjäytymiseen.

– Matalapalkkatyö on moninkertaisesti parempi vaihtoehto kuin joutilaisuus ja syrjäytyminen.

Elina Lepomäen mielestä toimeentulotuki on sellaista sosiaaliturvaa, joka valtion on tarjottava. Se muodostaa kuitenkin nyt hänestä kannustinloukun. Jonkinlainen perustulo auttaisi pois toimeentulotuelta.

– Pitää saada aika kovaa palkkaa, että töihin kannattaa lähteä. Siinä ei ole järkeä. Jos on ollut pitkään poissa työelämästä, työkykykään ei välttämättä ole niin hyvä, että saisi suomalaisten keskipalkkaa, hän sanoo.

Elina Lepomäki uudistaisi sosiaaliturvan heti tällä hallituskaudella. Hän ajaa perustilinä tunnettua mallia, jota hän  kehitti ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana toimiessaan.

Siinä kansalainen saisi 18 vuotta täytettyään 20 000 euroa, josta voisi nostaa 600 euroa kuukaudessa. Näin voisi rahoittaa vaikka opiskelua. Valtio lainaisi tarvittavan määrän, jos tili menisi miinukselle. Ihmistä ei siitä rokotettaisi. Rahat katettaisiin sosiaaliturvasta.

Perustilille menisi automaattisesti 10 prosenttia palkasta. Myös ylimääräisiä talletuksia voisi tehdä. Tuloja verotettaisiin vasta, kun ne nostaa perustililtä.

Perustilin mukana tulisi myös oma y-tunnus. Näin alennettaisiin yrittämisen kynnystä. Perustilin varoja voisi myös sijoittaa niin, että veroa kannettaisiin vasta, kun sijoituksia kotiuttaa.

Elina Lepomäen mielestä perustilin hallinnointi sopisi Kelalle. Esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksun voisi maksaa perustilille. Työttömyyskorvauksen nostaminen omalta tililtä kannustaisi hänen mukaansa töihinpaluuseen.

Uusimmat
MAINOS