Verkkouutiset

Elina Lepomäki: ’Luuseriyrityksistä’ puhuvien mielestä pitäisi syödä leivän sijaan pullaa

Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki pitää heittoja "luuseriyrityksistä" löysinä.

Kokoomuksen kansanedustajaksi mahdollisesti pian varalta nouseva Elina Lepomäki kirjoittaa Liberan sivuilla Sdp:n kansanedustaja Tarja Filatovin ja vihreiden eurovaaliehdokas Antero Vartian heitoista.

Tarja Filatov totesi syksyllä Facebookissa, että ”joskus tuntuu, että luuseriyritykset valittaa ja ne, jotka on ymmärtäneet uuden ajan vaatimukset tekevät eivätkä vikise”.

Antero Vartia sanoi Helsingin Sanomissa sunnuntaina, että ”tämä on nyt ruma syytös, mutta usein kun yrittäjät valittavat liian korkeista veroista, kyse on siitä, ettei liiketoiminta vain ole riittävän hyvää”.

Elina Lepomäki toteaa jäävänsä mielenkiinnolla odottamaan Filatovilta käytännön näyttöä siitä, miten vallitsevissa puitteissa yrityksissä sopeudutaan uuden ajan haasteisiin.

– Filatovin ja Vartian kommenteissa heijastuu sekä paikkansapitävä analyysi yritysten tilasta että surullinen asenne ratkaisujen suhteen. Luuseriyritys olkoon hiljaa; syököön pullaa jos leipä on loppu, Elina Lepomäki kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”superyrityksiin keskittyminen tarkoittaisi käytännössä suurimman osan Suomen yrityksistä lopettamista. ’Luusereita’ tämä sakki tosiaan onkin. Lähes kahdella kolmasosalla yrittäjistä tulot jäävät alle keskipalkan. Tilastoa siitä kuka valittaa eniten en ole nähnyt”.

– Vasemmistolaiset kiehnäävät kilpaa valtion virallisten iloisten veronmaksajien, Supercell-myyjien, kainalossa. Mikseivät siis kaikki Suomen yritykset voisi olla niin kuin ne? Eikö meidän Suomessa kannattaisi jättää suurin osa yrityksistä perustamatta ja keskittyä vain voittajiin?, Lepomäki kysyy.

Hänen mukaansa 93 prosenttia yrityksistä työllistää alle 10 henkeä ja niistäkin valtaosa vain yhden ihmisen. Yksinyrittäjistä 65 % on toiminut yli viisi vuotta yksinyrittäjinä, suurin osa yksinyrityksistä toimii palvelualoilla ja tyypillinen yksinyrittäjä vuokraa kampaamossa tuolia.

– Matalan tuottavuuden työtä ei (Suomessa) kannata tehdä eikä teettää ja perinteisen keskiluokan työt automatisoidaan tai siirretään pois. Tätä kehitystä vauhdittavaa politiikkaa noudattaessa tosin olisi pitänyt vaihtaa myös kansa; valitettavasti meistä nimittäin aniharva yltää siihen huipputehoon, jolla menestyvät yrittäjät maailmalla pärjäävät, Elina Lepomäki kirjoittaa.

Uusimmat
MAINOS