Verkkouutiset

Eläköityvä talouspäällikkö HS:lle: Eduskunnassa meno oli pahimmillaan kuin keisarin hovissa

Talouspäällikkö Pertti J. Rosila on käräyttänyt ohjesäännöistä laistajat ja verorahojen väärinkäyttäjät, kertoo Helsingin Sanomat.

Eduskunnan eläkkeelle jäävä talouspäällikkö Pertti J. Rosila on onnistunut lähes 30-vuotisen eduskuntauransa aikana suututtamaan harvinaisen suuren joukon kansanedustajia, puhemiehiä ja jopa pääsihteerin.

Rosila on käräyttänyt sumeilematta ohjesäännöistä laistajat ja verorahojen väärinkäyttäjät. Hän kertoo olevansa nuuka, kulmikas ja sanovansa suoraan.

Rosila kuvaa välejään eduskunnan entiseen pääsihteeriin Seppo Tiitiseen ”erittäin traumaattisiksi” pitkälle 2000-luvulle asti. Rosilaa raastoi Tiitisen tapa käyttää verorahoja.

– Eduskunnassa meno oli pahimmillaan kuin keisarin hovissa, täysin hulvatonta. Henkilökunnan risteilyllä juotiin konjakkia, joka maksoi 700 euroa pullo, Rosila kertoo Helsingin Sanomissa.

Eduskunnan satavuotisjuhlat vuonna 2006 kärjistivät välit pahasti.

– Menin tilintarkastajien pyynnöstä selvittämään Tiitisen rahasotkuja, jotka liittyivät hänen jääviyteensä tilata oopperanäytöstä. Seppo huusi kuin hinaaja ja naama niin punaisena, että sihteeri tuli kysymään, mikä hätänä. Sanoin, että ei täällä mikään hätä ole, mutta Seppo saa varmaan pian sydänkohtauksen.

Rosila kertoo silti piilotelleensa osan Tiitisen laskuista kirjanpitoon, niin että lehdistö ei niitä hoksaisi. Lööpeissä laskut olisivat näyttäneet vielä pahemmilta.

– En halunnut Sepon toimia peitellä. Halusin toimia niin, että eduskunta ei ryvettyisi, hän perustelee.

Sauli Niinistön (kok.) puhemieskaudella välit Tiitiseen normalisoituivat ja lähenivät.

– Niinistö muutti budjetointikäytäntöjä niin, että eduskunnan iso rahasäkki jaettiin pieniksi pusseiksi eri yksiköille. Siitä alkoi Sepon kanssa myös todella toimiva yhteistyö, ja olen siitä hyvin tyytyväinen.

Puhemies Paavo Lipposen (sd.) Rosila kertoo käyttäneen virka-autoa myös perheen kyyteihin.

– Lähetin kuljettajan mukana ohjeet virka-auton käytöstä. Illalla puhelin soi. Paavo sanoi: kukas sinä oikein luulet olevasi?

Jääkausi Lipposen kanssa kesti kaksi vuotta. Välit lopulta lämpenivät.

Välejä puhemies Eero Heinäluomaan (sd.) Rosila luonnehtii ”korrekteiksi”. Rosilan mukaan Heinäluoma ei pitänyt hänestä.

– Viimeinen pisara oli se, kun kansanedustajat matkustivat verorahoilla IPU:n kokoukseen puolisojensa kanssa. Sanoin, että se ei ole matkustusohjeen mukaista. Tapahtui yhden yön ihme: puhemies tulkitsi mustan valkoiseksi. Puolisojen osallistumisesta tulikin hyvä tapa. Nyt puhemies (Maria) Lohela (ps.) on palauttanut tulkinnan taas entiseksi, Rosila kertoo Helsingin Sanomissa.

Rosila aikoo kirjoittaa eläkkeellä heti alkuun muistelmat pitkältä eduskuntauralta.

Uusimmat
MAINOS