Verkkouutiset

Eläkettä riittää Ilmarisen Jaakko Kianderin mukaan seuraavillekin sukupolville

Ilmarisen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtajan Jaakko Kianderin mukaan suomalaisen työeläkejärjestelmän tilanne on hyvä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jaakko Kiander ottaa kantaa työeläkeyhtiö Ilmarisen tuoreessa blogissa huoliin eläkkeen riittävyydestä seuraaville sukupolville.

Nobel-palkittu professori Bengt Holmström pohdiskeli eläkejärjestelmän kestävyyttä torstaina Kauppakamarin seminaarissa Helsingissä. Hän kysyi, jääkö seuraava sukupolvi ilman eläkettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kianderin mukaan kyseessä on varsin yleinen huoli, joka toistuu monissa arkipäivän keskusteluissa.

– Epäedullinen väestökehitys tai työpaikkojen katoaminen robotisaation seurauksena ovat usein esitettyjä syitä sille, miksi eläkejärjestelmä voisi romahtaa. Huoli on perusteltu monessa maassa erityisesti siksi, että eläkejärjestelmien taloudellisesta kestävyydestä ei ole huolehdittu kunnolla, Kiander kirjoittaa.

Suomalaisen työeläkejärjestelmän tilanne on hänen mukaansa kuitenkin hyvä. Eliniän pidentymisestä aiheutuvaan väestön ikärakenteen muutokseen on alettu varautua jo 1980-luvulla. Viime vuosiin asti työeläkejärjestelmä keräsi maksutuloa enemmän kuin eläkkeitä maksettiin, ja tästä syntynyt ylijäämä on rahastoitu.

Työeläkejärjestelmän taloudellista kestävyyttä arvioidaan Eläketurvakeskuksen pitkän ajan ennustemallin avulla. Malli perustuu oletuksiin väestön, työllisyyden ja sijoitustuottojen kehittymisestä tulevaisuudessa.

– Työeläkejärjestelmää on jatkuvasti uudistettu, jotta sen taloudellinen kestävyys olisi mahdollisimman hyvin turvattu. Keskimääräistä eläkkeelle jäämisikää on pyritty nostamaan ja työeläkemaksut on nostettu tasolle, joka vastaa pitkän aikavälin kestävyystavoitetta, Kiander muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)