Verkkouutiset

Eläinoikeuspuolue: Pandojen lellittely on lajisortoa

Yhden eläinlajin pitämistä toista arvokkaampana ei voida puolueen mukaan hyväksyä.

Eläinoikeuspuolueen (EOP) tiedottaja Tiina Ollila on kirjoittanut Aamulehden mielipideosastolle otsikolla Panda – malliesimerkki lajisorrosta. Vuonna 2015 perustettu eläinoikeuspuolue on puoluerekisterissä ja se tavoittelee eläinten oikeuksien nostamista mukaan politiikkaan.

– Pandojen lellittely on selkeä esimerkki spesismistä eli lajisorrosta. Käsite viittaa sortoon, jota ihmiset harjoittavat muita eläimiä kohtaan, ja siihen arvohierarkiaan, että yhtä eläinlajia pidetään arvokkaampana kuin toista, EOP:n Tiina Ollila toteaa.

– Pandojen raahaaminen ympäri maailmaa poliittisina pelinappuloina sisältää molemmat sorron muodot.

Hänen mukaansa ”pandapolitiikassa yksilöä käytetään paitsi poliittisena, myös viihteellisenä ja taloudellisena välineenä”.

– Media osallistuu osaltaan spesismin tuottamiseen rakentamalla yhä uudestaan ihmiskeskeistä suhtautumistapaa suhteessa muihin eläimiin.

EOP syyttää maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) ilakoivan onnesta ja kiittelevän Kiinaa pandoista, mutta vastikään allekirjoittaneen tappolupia ahmoille, kehottaneen ampumaan villisiat ja hieroneen käsiään yhteen kun suomalaiseläimiä viedään tapettuna Aasian markkinoille.

– Tämä kertoo laajamittaisesta ja yhteisesti jaetusta lajisorrosta, jota ei edes tunnisteta.

Uusimmat
MAINOS