Verkkouutiset

Ekonomisti: Euromaiden uudetkin yhteislainat päätyvät ö-mappiin

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy on valmistellut uuden ehdotuksen euromaiden ahdingon vähentämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ehdotus tulee päätymään samaan ö-mappiin kuin van Rompuyn ryhmästä pari vuotta sitten syntynyt ehdotus Euroopan ongelmien lopulliseksi ratkaisuksi, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kirjoittaa pankin aamukatsauksessa.

Tällä kertaa van Rompuy ehdottaa euromaille halpaa – yhteisvastuullista? – lainaa kilpailukykyä parantaviin uudistuksiin. Euromaiden edustajat keskustelevat asiasta tiistaina Brysselissä. Jos ehdotus saa riittävästi kannatusta, EU-maiden päämiehet käsittelevät sitä vuoden viimeisessä huippukokouksessaan.

– Kuka uutta lainaa käyttäisi, sillä apupakettien varassa oleville tai suurten epätasapainojen maille sitä ei annettaisi? Toisaalta kolmen A:n luottoluokituksen maat eivät siitä hyötyisi, Kangasharju ihmettelee.

Nyt tiedossa olevilla ehdoilla jäljelle jäisivät EU-maista nopeimmassa talouskasvussa ja aiemmin finanssikriisissä talouttaan uudistaneet Viro ja Latvia sekä Luxemburg.

Kangasharjun mukaan uudistuksella olisi enemmän huonoja kuin hyviä puolia. Suurin huono puoli on se, että korkean korkotason maiden korkoja halutaan alentaa.

– Kun viimeksi valtionlainojen koroista lähti riskipreemio, seurauksena oli eurokriisi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)